broccoli

7 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van broccoli

Broccoli is bekend als een gezonde groente, maar waarom precies? Hier zeven indrukwekkende gezondheidsvoordelen van deze krachtige groente.

Gezondheidsvoordelen van broccoli

1. Rijk aan vitaminen en mineralen

Allereerst is broccoli een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. Denk aan vitamine C, vitamine K, foliumzuur en kalium. Deze voedingsstoffen spelen een essentiële rol in onze algehele gezondheid.

2. Goed voor de spijsvertering

Daarnaast draagt broccoli bij aan een goede spijsvertering. Het bevat veel vezels die helpen om je darmen gezond te houden. Zo voorkom je problemen zoals constipatie en bevorder je een gezonde darmflora.

3. Ondersteunt het immuunsysteem

Ook versterkt broccoli het immuunsysteem. De vitamine C in broccoli helpt in de strijd tegen verkoudheid en andere ziektes.

4. Helpt bij het afvallen

Verder is broccoli laag in calorieën maar rijk aan vezels, wat helpt bij gewichtsverlies. Het geeft een vol gevoel zonder veel calorieën toe te voegen aan je dieet.

5. Bevordert de gezonde huid

Bovendien bevordert broccoli een gezonde huid. De antioxidanten en vitamine C helpen huidschade te herstellen en te voorkomen.

6. Verlaagt het risico op ziektes

Evenzo vermindert het eten van broccoli het risico op bepaalde ziektes zoals hartziekten en sommige soorten kanker.

7. Goed voor de botten

Tot slot is broccoli goed voor de botten. Het bevat calcium en vitamine K die essentieel zijn voor gezonde botten en het voorkomen van osteoporose.

Hoe bereid je broccoli op de gezondste manier? 

Allereerst is broccoli koken in water het minst gezond. Tijdens dit proces verliezen groenten veel van hun voedingswaarde. Als je het toch in water wilt koken, kook het dan kort. 

De beste manier is stomen of roerbakken. Zo behoud je niet alleen de meeste voedingsstoffen, maar blijft ook de smaak beter behouden. Je hebt veel goede stoomkokers, zoals deze betaalbare. Hiermee kun je meerdere groenten tegelijkertijd stomen. Ook heb je veel verschillende soorten wokpannen, de best beoordeelde wokpan is die van Westinghouse. Dankzij de uiterst sterke anti-aanbaklaag kan je lekker gezond koken en heb je nauwelijks vetstoffen nodig bij het bakken.

Tot slot: wil je alles weten over gezonde voeding? Lees dan eens het boek Voedingsweetjes, jouw gids in de supermarkt. In dit boek wijst Nederlands populairste voedingsdeskundige je op snelle, hapklare, informatieve én vrolijke manier de weg langs de supermarktschappen. Want waar moet ik op letten bij het lezen van een etiket? Hoe light is ‘light’? En is brood een absolute no-go, of valt dit wel mee? Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: 5 gezonde tussendoortjes

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker