6 redenen om vaker havermout te eten

Wist je dat haver een van de meest complete en heilzame graansoorten is voor het menselijk lichaam? Tijd om wat vaker havermout te eten dus!

Naast het feit dat havermout vol zit met vitamines (E en B) en ook nog een hoog proteïnegehalte heeft, is het om nog veel meer redenen gezond voor je. Dit is waarom je meer havermout zou moeten eten.

1. Cholesterolgehalte

Doordat het graansoort veel vezels bevat, is het goed voor je cholesterolgehalte. De vezels kunnen namelijk helpen met het verlagen van je cholesterolgehalte.

Havermout

Lees ook: zo gezond is een avocado

2. Beter immuunsysteem door gezond ontbijt

Als je dagelijks havermout eet, zorgt dat ervoor dat je afweersysteem actief blijft. In havermout zitten B-complexvitamines, vitamine A en essentiële mineralen en die maken je immuunsysteem sterker.

meditatiemuziek mediteren meditatie

3. Bloedsuikerspiegel

De oplosbare vezels uit de havermout komen goed van pas bij de regulatie van je bloedsuikerspiegel. De koolhydraten die in de graansoort zitten, hebben een lage glycemische index. Daardoor kan het eten van havermout helpen om aandoeningen als diabetes onder controle te houden. Ook zal het glucosegehalte niet stijgen, want het zit vol langzame koolhydraten die gebruikt worden als brandstof voor het lichaam.

Lees ook: welke noten zijn het gezondst?

4. Energie door een gezond ontbijt

De essentiële voedingsstoffen die in de graansoort zitten houden het metabolisme actief én hebben een positieve invloed op de werking van je hersenen en geest. Havermout is een gezond ontbijt dat voor voldoende energie zorgt om later op de dag niet te gaan snacken.

gezond gewicht vrouw afvallen sante sport

Lees ook: 10 redenen waarom je geen gewicht verliest

5. Spijsvertering

Last van opstopping? Probeer dan eens wat vaker havermout te eten. De onoplosbare vezels hebben een licht laxerende werking en zorgen er dus voor dat jij beter naar de wc kunt. Wist je dat er ook glutenvrije havermout bestaat? Je vind ‘m hier.

6. Gewichtsverlies

Oké, havermout is misschien geen wondermiddeltje, maar het kan je zeker helpen met afvallen. Ook hier komen de vezels van pas: ze ondersteunen de verwijdering van afvalstoffen en zorgen ervoor dat je sneller vol zit. Win win.

Lees ook: depressie en gewichtstoename

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Tip van de redactie

Zet je vetverbranding in de hoogste versnelling met het ketodieet! Dit boek gidst je door 60 heerlijke, eenvoudige keto-gerechten en onthult hoe je moeiteloos en veilig overschakelt naar een ketogene levensstijl. Ontdek niet alleen gewichtsverlies maar ook andere verbazingwekkende gezondheidsvoordelen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Jane Faerber