Gezond ontbijt

5x een gezond ontbijt voor het nieuwe jaar

Op zoek naar ideeën voor een gezond ontbijt om het nieuwe jaar goed te starten? We zetten een aantal lekkere recepten op een rijtje!

Gezonder eten‘ is vaak een van de veelgenoemde voornemens voor het nieuwe jaar. Misschien om een paar kilo’s kwijt te raken, maar natuurlijk ook om je fijner en energieker te voelen. Hoe kun je je dag beter starten dan met een gezond ontbijt? Bijvoorbeeld met zelfgemaakte muesli, een warme havermout of een plak bananenbrood.

Gezonde muesli

Geen fan van volkoren boterhammen in de vroege morgen? Maak dan een kommetje met muesli. En goed nieuws: met ongebrande noten of ongesuikerd gedroogd fruit passen muesli en havermout, volgens het Voedingscentrum, in een gezond voedingspatroon. Muesli kun je overigens ook goed zelf maken. Rooster daarvoor noten en sesamzaad in de pan en meng dit met havermout vlokken en gedroogd fruit. Heerlijk!

Vegan ontbijt muesli

Havermout met frambozen

Een keer iets anders dan je schaaltje yoghurt of bruine boterham in de ochtend? Marieke Wyns, ook wel bekend als @chezmariette, deelt in haar nieuwe bakboek Het vegan bakboek een heerlijk recept voor gebakken peanutbutter en frambozen havermout. Dat wordt weer uitkijken naar het ontbijt.

Lees het recept hier

Lees ook: 5 tips voor een gezonder ontbijt

Gezond Ontbijt

Bananenbrood

Een heerlijke manier om de dag te starten: bananenbrood. Je kunt bananenbrood op twee manieren maken: met suiker en bloem of zonder suiker, gluten en lactose. Wij gaan natuurlijk voor de gezonde variant. Om het lekkerste bananenbrood te maken heb je hele rijpe bananen nodig. Meteen een goede manier om verspilling tegen te gaan.

Lees het recept hier

Is Brinta een gezond ontbijt?

Nóg een idee voor een snel en voedzaam ontbijt: Brinta. Een pap gemaakt van volkoren tarwevlokken die je combineert met melk. Het is een heel snel en makkelijk ontbijt en gaat (bijna) zo vanuit het pak je bord in. En het is door de vele vezels en het weinige zout ook nog eens gezond voor je. Vind je de smaak te eentonig? Voeg dan wat gedroogd fruit toe aan de pap. Drink je geen koemelk? Dan kun je Brinta ook eten met haver-, soja-, of amandelmelk.

Lees ook: 9 tips voor een gezond ontbijt

Een hartig gezond ontbijt: spinazie pannenkoeken

Dol op een hartig ontbijt? Dan zijn deze gezonde(re) pannenkoeken iets voor jou. Maak ze onder andere met spinazie, paprika en feta. Eet je liever plantaardig? Vervang de eieren door chiazaad en je hebt een vegan ontbijtje!

Lees het recept hier

Tip van de redactie

Het boek Simpel & puur is bedoeld voor mensen met een voedselintolerantie of -allergie, én voor elke levensgenieter die dankzij dit voedingspatroon lekkerder in zijn of haar vel komt te zitten. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES
BRON VOEDINGSCENTRUM, AFVALLEN MET NEDERLAND