Tips Voor Een Gezond Ontbijt

9 tips voor een gezond ontbijt

Twee op de drie Nederlanders vindt dat het ontbijt een belangrijker onderdeel van de dag moet worden. Daarom tips voor een gezond ontbijt.

Driekwart van de Nederlanders ontbijt in minder dan een kwartier. In het weekend nemen we iets meer tijd, maar het grootste gedeelte ontbijt nog steeds minder dan een half uur. Vijf procent van de mensen ontbijt zelfs zelden tot nooit. Maar wat is nou eigenlijk ene gezond ontbijt?

Tijd voor elkaar
Het ontbijt is eigenlijk het perfecte moment om tijd voor elkaar te maken, 80 procent is het daarmee eens. Vooral in het weekend is het ontbijt een uitgelezen moment om samen te zijn met je partner of gezin.

Lees ook: zo haal je die tienduizend stappen per dag wel

Gezond ontbijt
Ons ideale ontbijt bestaat volgens een oud onderzoek uit koffie of thee, afgebakken broodjes, een gekookt ei en een croissantje. Maar een gezond ontbijt bestaat vooral uit voldoende vezels (groente en fruit) en (plantaardige) eiwitten. Zeker voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om daar op te letten.

QUINOA

Quinoa is een uitstekende plantaardige eiwitbron en hoewel je er waarschijnlijk niet eerdre aan hebt gedacht, kun je het ook als ontbijt eten. Het zit bomvol eiwitten, essentiële aminozuren en is rijk aan vezels, ijzer, magnesium en B-vitamines.

Noten

Strooi wat amandelen en noten over je ontbijt. Een handjevol amandelen bevat 6 gram eiwitten. En ook noten zitten vol belangrijke vitamines en mineralen. En vezels.

Fruit

Vergeet niet om fruit toe te voegen aan je ontbijt. Geen tijd om ene sinaasappel te pellen? Gooi een handje diepgevroren zwarte bessen, frambozen of bramen in de blender. Of strooi ze, licht ontdooid over je bakje (plantaardige) yoghurt.

Koffie is gezond

Uit heel veel onderzoeken blijkt dat koffie veel gezondheidsvoordelen heeft. Dus geen enkele reden om jezelf niet op ene kopje koffie te trakteren bij het ontbijt.

Koffiedrinken
Koffie is gezond

Uitsmijter

Als je eieren eet is een uitsmijter een gezonde optie voor een gezond ontbijt. Bak de eieren niet in heel veel boter, maar gebruik een pan waarbij je met minder olie kunt bakken. En geef je uitsmijter extra cachet door er wat verse platte peterselie, gehakte tomaatjes en misschien een paar plakjes avocado op te doen.

onntbijt gezond ei

Matig met cruesli

Hoewel – we geven het toe – cruesli echt heerlijk is, moet je er toch matig mee zijn. De meeste cruesli’s zitten vol suiker en bevatten soms ook nog ongezonde vetten. Geen probleem om het af en toe te eten, maar voor ene gezond ontbijt kun je beter muesli zonder suiker eten als ontbijt.

Brinta op het menu

Sommige mensen zweren ook bij een bakje Brinta als ontbijt. Maar nog gezonder is Havermout. Geen zin om in de ochtend je pap te maken? Kies voor ‘overnight oats’ oftewel: zet de avond vantevoren een bakje havermoet met wat water of (plantaardige) melk klaar. Gedurende de nacht neemt de havermout het vocht op en in de ochtend heb je dan een snel en super gezond ontbijt. Tenzij je allergisch – of gevoelig eigenlijk – voor nikkel in voeding bent. Want Havermout, hoe gezond het ook is, is ook een echte nikkelbom.

Belangrijk voor een gezond ontbijt is vooral om te variëren, om voldoende vezels en vitamines binnen te krijgen en niet te veel suiker en vet. En laat je vooral niet door anderen vertellen wat een gezond ontbijt is. Of dat ontbijten de belangrijkste maaltijd is. We zijn allemaal verschillend en wat voor de een gezond is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Luister goed naar je eigen behoeftes en maak verstandige keuzes. Tijd maken om elke dag te ontbijten? Lees dan onderstaande tips.

Tips

  • Hoe zorg je ervoor dat je ook op werkdagen tijd maakt voor je ontbijt?
  • Zet je wekker een kwartier eerder.
  • Maak je ontbijt de avond van tevoren al klaar.
  • Neem je ontbijt mee, of maak zodra je op je werk komt je ontbijt klaar.
  • Krijg je ’s ochtends niet veel weg? Probeer drinkontbijt of een bakje yoghurt met fruit.
  • Moet je rond dezelfde tijd de deur uit als je partner, spreek af om samen te ontbijten.

Lees ook: lui zijn is goed voor je

Tip van de redactie

Maak elke dag de beste keuzes met Fitbit Charge 5 + Premium, de meest geavanceerde tracker voor fitness en gezondheid die aangeeft of je klaar bent om te sporten of beter rustig aan kunt doen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 5

Activity Tracker Staalblauw