Eten Weggooien

12 ingrediënten die je nooit opmaakt – en hoe je dat dan wel doet

Ben jij tegen voedselverspilling, maar weet je soms echt niet wat je met je leftovers moet doen? Deze ingrediënten zijn vaak ingrediënten die je niet opmaakt, maar die je makkelijk nog kunt gebruiken in de keuken. Hoe? Dat vertellen we je graag!

Sommige ingrediënten en producten koop je alleen in grote aantallen. Zo zorg je dat het toch opkomt, ondanks dat het misschien iets verouderd is.

1. Brood

Besprenkel droog brood met water of stoom het in de oven voordat je deze leftover verandert in knoflookbrood. Ook kan je je de restanten verkruimelen om te gebruiken in ovenschalen, baksels of er croutons van maken. Vergeet niet dat je ook brood kunt invriezen om later te gebruiken!

2. Wortels

Iedereen heeft ze wel in huis, maar krijg je ze wel allemaal op? Rasp ze en gebruik ze in je havermout met wat kaneel voor een heerlijk ontbijtje. Ook kan je er een aantal bewaren als snack, of ze roosteren en gebruiken in hummus of smoothies.

3. Bloemkool

Heb je bloemkool over? Maak er dan in een handomdraai een dip of puree van. Ook kan je de bloemkool combineren met kikkererwten en olijfolie voor een fijne snack. Ook kan je de bloemkoolroosjes roosteren om ze makkelijk te kunnen dippen.

Kaasfondue

4. Kaas

Kaas is een te lekkere leftover om weg te gooien! Wat je ermee kan doen? Verwerk ze in soepen en pasta’s voor een smaaksensatie. Feta kun je bijvoorbeeld gebruiken in dips of ovenschotels, halloumi kun je grillen voor groentespiesen. Een tip voor als er mensen langskomen? Maak er een fondue van!

Lees ook: ‘Meal preppen – zo doe je dat

5. Courgette

Ook met courgette kun je nog een heleboel. Rasp je courgette voor in een salade of grill courgetteplakjes voor in een wrap. Verwerk ze met tahine, knoflook, citroen en bonen tot een dip of combineer ze met tomaten voor een simpele groentenfrittata.

6. Komkommer

Een gezonde groente die je overal voor kunt gebruiken. Of je hem nu voor je eigen lunch gebruikt of als een party snack, de komkommer komt altijd van pas. Rasp hem en gebruik yoghurt en knoflook om tzatziki te maken. Ook kun je er bootjes van maken; beleg ze met gerookte zalm en roomkaas of met hummus en olijven. En heb je al eens komkommerstrikjes gemaakt voor aan rietjes in drankjes? Fancy, maar oh zo simpel…

7. Hummus

Hoe zonde is het om hummus weg te gooien? Gebruik dat laatste beetje bijvoorbeeld in noedels, soepen of stoofgerechten voor een romige kick. Ook kun je hummus natuurlijk perfect gebruiken als dip, dressing of basis voor lekkere wraps – your pick. O ja, en wist je dat je Hummus altijd verkeerd uitspreekt? Je zegt namelijk ‘goemoes’, met een g.

Lees ook: zo maak je gekleurde hummus

8. Uien

Probeer uien te karamelliseren en tover ze om tot een bijgerecht of een ideale basis voor jus. Ook kan je ze gebruiken in salades, frittatas of pasta’s. Invriezen is gelukkig ook een optie!

Lees ook: 5 dingen die je met restjes soep kunt doen

9. Pepers

Je kan pepers gebruiken om letterlijk iedere maaltijd mee op te peppen. Gebruik rauwe pepers door salsa’s en salades of in tomatensaus, wokgerechten, stoofgerechten, curry’s en chilisauzen voor een smaak boost. Ook voor dips lenen pepers zich perfect!

Pesto 1

10. Pesto

Pesto kan in meer maaltijden worden gebruikt dan alleen pasta. Smeer een beetje op vis of kip voor je het bakt of grilt voor wat extra smaak. Wist je dat pesto ook heerlijk is door yoghurt, hummus of risotto voor een fijne kick? En met een druppeltje olie kan je pesto ook sprenkelen over een soep of stoofgerecht – opties genoeg!

11. Radijsjes

Radijsjes dienen zich ook perfect als serveerbootjes: snij ze door middel en gebruik ze als basis. Ook kan je ze raspen of fijnhakken voor door een dip met yoghurt, knoflook, zout en munt, of rauw voor crunch in je salades. Het groen van de radijsjes hoef je ook niet weg te gooien, die hebben namelijk een fijne smaak voor in salades of door een pesto of salsa verde.

12. Tomaten

Tomaten zijn de meest gebruikelijke leftovers, maar dat betekent niet dat je ze hoeft weg te gooien. Of ze nu rauw of gebakken zijn, je kan ze gebruiken in salades, salsas, bolognesesaus of in een pastasaus met andere geroosterde groenten. Ook kan je er natuurlijk zelf ketchup van maken.

Lees ook: dit is waarom komkommer zo gezond is

Tip van de redactie

Verken de wereld van eenvoud met Yotam Ottolenghi’s nieuwe kookboek SIMPEL! Meer dan 130 onweerstaanbare en snel te bereiden gerechten sieren de pagina’s, zonder in te boeten op smaak of verrassing. Laat je betoveren door kleurrijke foto’s en ontdek recepten die zowel oogstrelend als verleidelijk zijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST SANTENL
BEELD GETTY IMAGES

Gerelateerde artikelen