Shutterstock 1189312996

Opstaan als de zon opkomt en slapen als-ie ondergaat

Je hebt het misschien al een enkele keer om je heen gehoord. Mensen die proberen de natuur te laten bepalen wanneer zij gaan slapen en opstaan. Met het licht en de duisternis mee, zeg maar. Zou het ook iets voor jou kunnen zijn?

Het gevaar voor een hippie-reputatie bij dit soort tips ligt algauw op de loer, maar hee: wat is daar eigenlijk mis mee? En zeker als iets je meer rust en energie geeft. Er zijn steeds meer mensen die proberen om met het ritme van de natuur mee te slapen. Oftewel: naar bed gaan als de zon ondergaat. En opstaan als de zon dat doet. Een korte uitleg.

Lees ook: ‘Dit zijn de voordelen van lezen voor het slapen gaan

Alles heeft een ritme

Niet alleen een knipoog naar een jaren-80-liedje van Frizzle Sizzle. Ook een waarheid als een koe. Of je het nu wilt of niet, de zon komt op wanneer-ie dat doet en voor de maan geldt hetzelfde. Je hebt als kind waarschijnlijk een hoop ritmes, waaronder die voor bed- en etenstijden, sporten en vrijetijdsbesteding, van je ouders geleerd of afgekeken. En toch zou het best kunnen dat een kleine aanpassing in jouw ritme voordelig kan zijn. Voor de manier waarop je in slaap valt, bijvoorbeeld.

Met het licht mee

Heel vroeger was het heel gewoon om te gaan slapen zodra de zon onderging. Zonder elektriciteit of kaarsen was het lastig nog iets te zien. En omdat er doorgaans hard gewerkt werd, op het land bijvoorbeeld, was een mens ’s avonds ook simpelweg moe. Hoe anders is dat nu. Niet dat we ons niet moe voelen, maar wij ‘moeten’ van onszelf ’s avonds juist vaak nog heel veel. Sporten, boodschappen halen, vriendinnen appen, de vaatwasser uitruimen, Netflixen of een babyshower regelen voor die zwangere collega. Het houdt (bijna) nooit op. Toch zijn er steeds meer mensen die het over een andere boeg gooien. Die proberen te gaan slapen als de zon dat ook doet.

Energie-boost

Als je sommige gezondheidsexperts, waaronder slaaptherapeuten, mag geloven levert slapen met het ritme van de zon een waslijst aan voordelen op. Zo is de ochtendzon – en dan specifiek tussen 6 uur en 8.30 uur – een enorme opkikker voor jouw gevoel van welzijn. Je biologische klok reageert op dat tijdstip extra goed op het zonlicht, en dat helpt je ’s avonds ook weer lekkerder in slaap te vallen. Verder haal je het meeste uit de gratis-en-voor-niets-service van vitamine d die de zon voor je heeft. En daarnaast geeft het natuurlijke daglicht je lichaam de boost om serotonine aan te maken, dat het geluksgevoel versterkt. Wauw, die zon weet van wanten. Je zou je bijna schuldig voelen als je wel een keer een gat in de dag slaapt!

Maanlicht

We sluiten af met een weetje over maanlicht. Is het jou weleens gebeurd dat je lastiger in slaap lijkt te komen of te blijven bij een (bijna) volle maan? Een verklaring daarvoor kan zijn dat een volle maan vele malen meer blauw licht uitstraalt. Je lichaam vangt dit blauwe licht op en je slaap kan als minder diep of minder goed ervaren worden. Het licht kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam minder efficiënt melatonine aanmaakt, juist ja: het slaaphormoon.

PS jij kent je eigen lichaam en ritmes het beste, slapen met de zon mee is slechts één van de vele suggesties die er bestaan, heb je chronische slaapproblemen, neem dan ook eens deze tips door of bezoek een arts of therapeut

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen