zen

5 simpele manieren om je in no time zen te voelen

Nu je zo veel mogelijk thuis probeert te zijn, net als je huisgenoten, is het soms moeilijk om even een momentje me-time te vinden. Hier een vijftal tips om je toch binnen no time toch zen te kunnen voelen.

Eet rauwe cacao

Rauwe cacao werkt relaxend. Maar let op! Dit is niet hetzelfde als pure chocolade. Chocola dat wordt gemaakt van rauwe cacao zit boordevol goede voedingsstoffen. Aan een chocoladereep uit de supermarkt zijn vaak ongezonde geur- en smaakstoffen toegevoegd. Dit helpt het gunstige effect van rauwe cacao om zeep. Rauwe cacao zit vol met de voedingsstoffen: magnesium, ijzer, zink en chroom. Maar dankt zijn magie vooral aan het stofje tryptofaan, wat een natuurlijke ontspanner is. Geef je smoothie, yoghurt of havermout dus een upgrade met een theelepel cacao!

Lees ook:10x ontstressen en ontspannen

Neem letterlijk afstand van een stressvolle situatie

Maak een wandeling, loop de kamer uit, ga even weg en zoek de stilte op. Een paar minuten in een andere omgeving maakt al verschil. Hoe werkt het? Je brein wordt getriggerd door prikkels van buitenaf Als deze prikkels stress opleveren word je gespannen. Weglopen uit de stressvolle situatie zorgt ervoor dat de hippocampus (het hersengebied dat stress afremt) minder overprikkeld raakt en daardoor beter functioneert.

Concentreer je op een simpel taakje

Al na een paar minuten droedelen (gedachteloos tekenen) neemt je stresslevel af. Maar ook elke andere lopende band bezigheid waarbij je niet hoeft na te denken, werkt mediatief en kalmerend. Denk aan cadeautjes inpakken, een knoop uit een touwtje peuteren en schoonmaakklusjes. Je hersenen kunnen zich maar op één ding tegelijk focussen. Dus zodra je je richt op iets simpels, zakt automatisch je stresslevel.

Geef jezelf een korte hoofd- of voetmassage

Een korte massage werkt ontspannend, ook als je jezelf masseert. Bij de schedelrand en in de voetzolen zitten knooppunten waar stress zich ophoopt. Door dit te kneden, gaat het bloed beter stromen en kunnen afvalstoffen via de lymfevaten worden afgevoerd.

Drink een kop hibiscusthee

Hibiscusextract laat de bloeddruk zakken, ontspant en heeft een gunstig effect op de lever door het aantal ontgiftende enzymen te verhogen. Hibiscusthee kan je zowel warm als koud drinken.

Bron: Santé maart 2019 Tekst: Esmir van Wering

Gerelateerde artikelen