geld

10 manieren om voor het eind van het jaar geld te besparen

Zuinig leven in de duurste maanden van het jaar, hoe doe je dat? Het is makkelijker dan je denkt en het kan je honderden euro’s besparen.

1. Duik in de wereld van zorgverzekeringen
De tarieven van zorgverzekeringen in 2023 zijn inmiddels bekend. Tijdens het vergelijken kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Feit is wel dat de bedragen per maand fors kunnen verschillen.

2. Neem al je abonnementen onder de loep
Welke abonnementen heb je allemaal? Gebruik je alles? Kunnen bepaalde abonnementen goedkoper? Kan er iets opgezegd worden? Aan welke abonnementen zit je vast, maar verlopen in 2023? Voor de meeste abonnementen betaal je iedere maand, als je op dit terugkerende bedrag een paar euro kunt besparen, bespaar je op jaarbasis best een mooi bedrag. Kijk ook of je van internetprovider kunt wisselen.

3. Doe niet te gek met cadeaus kopen
Wie weinig of geen geld heeft om cadeaus te kopen, moet creatief zijn. Je kunt dan nog steeds leuke cadeaus geven. De decembermaand valt zo minder duur uit. Je kunt ook met weinig geld toch leuke cadeaus geven. Je kunt online heel makkelijk op prijs selecteren (van laag naar hoog). Voordeel is dat je dan niet in de verleiding komt om ter plekke iets duurs te kopen. En zelf een cadeau maken is sos nets zo leuk.

4. Bespaar op verwarmingskosten
Door efficiënter te stoken, kun je besparen op je verwarmingskosten. De verwarming een graad lager en iets minder lang warm douchen – of koud douchen – scheelt je al veel geld. Een kleine samenvatting: dicht alle kieren, hang dikke gordijnen op, plak radiatorfolie achter de radiatoren en trek voor je begint te stoken een dikke trui aan. Een van deze truien bijvoorbeeld.

Klik hier

5. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats
Technisch gezien is dit geen besparing, maar extra geld verdienen, zorgt er wel voor dat je iets extra’s hebt om uit te geven of om op je spaarrekening te zetten. Je kunt ook spullen verkopen via Facebook Marketplace.

6. Vraag je af of je een product ook kunt lenen
Gourmetten is een echte kersttraditie. Het is makkelijk, want je bent weinig tijd in de keuken kwijt. Wil je dit jaar een gourmet bij je thuis organiseren? Vraag eerst eens rond of je een gourmetstel kunt lenen. Dat geldt niet alleen voor een gourmetstel. Via de app Peerby kun je echt bijna alles lenen van mensen uit je buurt: van statafels, gezelschapspelletjes en boormachines tot boeken, luchtbedden en navigatiesystemen.

7. Geen kliekjesdag, maar kliekjesweek
Vries je regelmatig restjes in en ligt er ook nog eten in je vriezer? De laatste maand van het jaar is een mooi moment om de vriezer leeg te eten. Zo begin je met een schone lei aan het nieuwe jaar en je bent meteen voorbereid op een vervelend huishoudelijk klusje: de vriezer ontdooien. Ook kun je de keukenkastjes uitpluizen en alle restjes pasta, rijst en specerijen opmaken. Wat verse groenten erbij en klaar.

8. Bespaar op de sportschool
Waarom wachten tot het nieuwe jaar als het gaat om het uitvoeren van je goede voornemens? Het kan lonen om niet lukraak een sportschoolabonnement af te sluiten. We vermoeden dat er in januari weer sportscholen met nieuwjaarsacties komen. En wist je dat je ook heel veel online trainingen kan doen.

9. Let op aanbiedingen, maar laat je niet verleiden
Producten die in de aanbieding zijn, smaken net zo goed als een week later wanneer ze niet in de aanbieding zijn. Letten op aanbiedingen is een makkelijke manier om te besparen op je boodschappenkosten. Let op dat je je niet laat verleiden om spullen te kopen die je normaal niet zou kopen.

10. Gebruik een ouderwetse spaarpot

Zet ergens een ouderwetse spaarpot neer en gooi daar elke dag wat munten in. Zodra de spaarpot vol is, ga je er iets leuks mee doen. En elke keer als je in de verleiding komt om iets uit te geven wat je niet echt nodig hebt, gooi je een in plaats van dat te kopen een muntje in je spaarpot.

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

Digitale spaarpot met teller
Klik hier

Leestip

Zuinig omgaan met geld en toch genieten
bestel het boek hier
San2211 Preview
Het feestelijke decembernummer van Santé ligt in de winkel!
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen