10 manieren om voor het eind van het jaar geld te besparen

10 manieren om voor het eind van het jaar geld te besparen

Houd het geld in je portemonnee, of op je rekening.

1. Duik in de wereld van zorgverzekeringen
De tarieven van zorgverzekeringen in 2016 zijn inmiddels bekend. Tijdens het vergelijken kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Feit is wel dat de bedragen per maand fors kunnen verschillen. Overweeg jij een overstap? Wij zetten vijf punten waar je op kunt letten op een rij.

2. Neem al je abonnementen onder de loep
Welke abonnementen heb je allemaal? Gebruik je alles? Kunnen bepaalde abonnementen goedkoper? Kan er iets opgezegd worden? Aan welke abonnementen zit je vast, maar verlopen in 2016? Voor de meeste abonnementen betaal je iedere maand, als je op dit terugkerende bedrag een paar euro kunt besparen, bespaar je op jaarbasis best een mooi bedrag.

3. Doe niet te gek met cadeaus kopen
Wie weinig of geen geld heeft om cadeaus te kopen, moet creatief zijn. Je kunt dan nog steeds leuke cadeaus geven. De decembermaand valt zo minder duur uit. Lees onze tips om met weinig geld toch leuke cadeaus te geven.

4. Bespaar op verwarmingskosten
Door efficiënter te stoken, kun je besparen op je verwarmingskosten. Een kleine samenvatting: dicht alle kieren, hang dikke gordijnen op, plak radiatorfolie achter de radioteren en trek voor je begint te stoken een dikke trui aan. We schreven er al eens een artikel over, daarin vind je al onze tips om te besparen op je verwarmingskosten terug.

5. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats
Technisch gezien is dit geen besparing, maar extra geld verdienen, zorgt er wel voor dat je iets extra's hebt om uit te geven of om op je spaarrekening te zetten.

6. Vraag je af of je een product ook kunt lenen
Gourmetten is een Hollandse kersttraditie. Het is makkelijk, want je bent weinig tijd in de keuken kwijt. Wil je dit jaar een gourmet bij je thuis organiseren? Vraag eerst eens rond of je een gourmetstel kunt lenen. Dat geldt niet alleen voor een gourmetstel. Via de app Peerby kun je echt bijna alles lenen van mensen uit je buurt: van statafels, gezelschapspelletjes en boormachines tot boeken, luchtbedden en navigatiesystemen.

7. Geen kliekjesdag, maar kliekjesweek
Vries je regelmatig restjes in en ligt er ook nog vlees in je vriezer? De laatste maand van het jaar is een mooi moment om de vriezer leeg te eten. Zo begin je met een schone lei aan het nieuwe jaar en je bent meteen voorbereid op een vervelend huishoudelijk klusje: de vriezer ontdooien.

8. Bespaar op de sportschool
Waarom wachten tot het nieuwe jaar als het gaat om het uitvoeren van je goede voornemens? Het kan lonen om niet lukraak een sportschoolabonnement af te sluiten. We vermoeden dat er in januari weer sportscholen met nieuwjaarsacties komen. Wij geven nog meer tips om de beste sportschooldeal te krijgen.

9. Let op aanbiedingen, maar laat je niet verleiden
Producten die in de aanbieding zijn, smaken net zo goed als een week later wanneer ze niet in de aanbieding zijn. Letten op aanbiedingen is een makkelijke manier om te besparen op je boodschappenkosten. Let op dat je je niet laat verleiden om spullen te kopen die je normaal niet zou kopen.

Lees ook: Gezond eten en besparen

10. Jouw tip
Welke bespaartip wil jij aan dit lijstje toevoegen? Laat het weten in een reactie.

Beeld: Shutterstock