ochtendritueel

Tijd voor een ochtendritueel

Heb jij een ochtendritueel? Bewustzijnscoach Lotte deelt haar persoonlijke lifechanging selfcareritueel. Onderzoek en ervaring leert dat hoe jij je ochtend begint, bepalend is voor hoe je de rest van je dag ervaart. Op deze manier verander je kleine gewoonten die er uiteindelijk je hele leven beïnvloeden.

Verandering gaat over jezelf een nieuwe routine eigen maken. Heel simpel, maar niet makkelijk. Zo blijkt uit de vele gesprekken die ik voer met deelnemers aan mijn retreats en coaching. Waarin het vaak gaat over; Hóé breng ik verandering te weeg?

“𝘠𝘰𝘶’𝘭𝘭 𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘤𝘩𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘭𝘪𝘧𝘦 𝘶𝘯𝘵𝘪𝘭 𝘺𝘰𝘶 𝘤𝘩𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘴𝘰𝘮𝘦𝘵𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘺𝘰𝘶 𝘥𝘰 𝘥𝘢𝘪𝘭𝘺. 𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘦𝘤𝘳𝘦𝘵 𝘵𝘰 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘴𝘶𝘤𝘤𝘦𝘴𝘴 𝘪𝘴 𝘧𝘰𝘶𝘯𝘥 𝘪𝘯 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘥𝘢𝘪𝘭𝘺 𝘳𝘰𝘶𝘵𝘪𝘯𝘦.” ~ 𝘑𝘰𝘩𝘯 𝘔𝘢𝘹𝘸𝘦𝘭𝘭

Minder schermtijd, vaker mediteren, koud douchen, gezonde voeding, we nemen het ons steeds opnieuw voor. Maar tegelijkertijd vallen we binnen no-time terug in oude hardnekkige patronen. Deze conditioneringen zijn onze comfortzone geworden. En zo draaien we ons ‘s ochtends liever nog een keer om dan dat we op een yogamat stappen.

Lees ook: 9 tips voor een gezond ontbijt

Yogaoefeningen Voor Slankere Benen yogamat

Het gaat er in essentie niet om wat je wil of hoe je dat gaat doen. De gouden sleutel is jouw why. Dit vormt de brug tussen waar je bent en waar je zou willen zijn. Waarom wil je veranderen? Wat levert het je op? Hoe voelt het als je contact maakt met die versie van jezelf?

Lees ook: kickstart de dag met een gezond ontbijt

Om te beginnen wil ik je uit nodigen om stil te staan bij jouw ‘why’. Want iedere eerste stap begint met bewustwording. Bewust van wat belangrijk is voor jou en welke kleine beweging je vandaag al kunt maken. Dit vormt de rode draad door jouw nieuwe routine.

Lees ook: zoveel kost 5 minuten douchen

Ochtendritueel

Met dit ritueel hoop ik je te inspireren om in actie te komen. En heb je geen tijd? Je hebt niet meer dan 10 minuten nodig. Dagelijks 10 minuten als investering in jezelf.

Begin in stilte

Zodra je wakker wordt blijf je nog even liggen. Deze ‘snooze’-tijd gebruik je om een korte liggende meditatie te doen. Waarbij je al je zintuigen opent, incheckt in je lijf, een glimlach op je gezicht brengt en verbind met je hart.

Negeer je socials

Laat het nieuws en je sociale mediakanalen nog even links liggen. Zonder dat we het door hebben levert dit stress op. Zorg dat je de dag start zonder te veel input van buitenaf.

Tongschrapen

Dit is een aryuvedisch gebruik om je dag fris en gezond te starten. Tongschrapen verwijdert gifstoffen en bacteriën die zich ’s nachts ophopen op je tong. Hierdoor voorkom je dat deze toxische afvalstoffen in je lichaam belanden en houd je je immuunsysteem sterk.

BESTEL HIER

Activeer je spijsvertering

Maak een kop thee van kokend water met verse kruiden. Citrus, gember en salie werken verhelderend en verfrissend en passen goed bij de lente.

Move your body!

Dit mag een hele yoga sessie zijn maar ook een paar zonnegroeten, of een korte yin houding. Yoga stimuleert je energieflow, zet je spijsvertering aan en verfrist je mind.

yoga move your body

Zet een intentie

Leg een hand op je hart en adem een aantal keer bewust in en uit. Visualiseer dat je adem via je hart je lichaam binnen stroomt en weer verlaat. Maak er een meditatiemoment van. Vanuit deze houding plaats je een intentie. Wat wens jij jezelf toe vandaag? Dit zorgt voor houvast en focus. En zo neem je verantwoordelijkheid voor de energie die je uitstraalt naar de wereld om je heen.

Schrijf

Het kan je intentie zijn, hoe je je voelt, of iets anders wat in je opkomt, zonder je mind te gebruiken. Hiermee versterk je je focus en verbind je met je intuïtie.

Neem een koude douche

Om je doorbloeding te stimuleren en je immuunsysteem te boosten. Douche bijvoorbeeld één a twee minuten koud af en observeer je ademhaling. Het is de weestand tegen de kou die je leert dat je veel meer aankunt dan je denkt.

Lees ook: hoe vaak douchen? Het is minder vaak dan je denkt

Ontbijt gezond

Tip! Havermout als ontbijt is gezond, voedzaam en lang houdbaar. Door hier bijvoorbeeld bananen pannenkoekjes van te bakken, kun je je ontbijt voor meerdere dagen maken. En zo je volgende ochtend nog relaxter beginnen.

Zo ontbijt je voortaan wel

Over Lotte

Lotte van Hartje Yin & Co is Yin expert en Bewustzijnscoach en inspireert middels haar teachings en retreats om voluit te leven vanuit je hart. En daarbij de keuzes te maken die écht bij jou passen.

En omdat ons leven al heel veel actieve Yang energie bevat, is het haar missie om meer yin de wereld in te brengen. Door te vertragen, te verbinden, te luisteren naar je innerlijke stem en vanuit kracht en zelfvertrouwen in beweging te komen.

Beeld GettyImages

Tekst Hartje Yin

Tip van de redactie

In Het Nieuwe Yogaboek ontrafelt Johan Noorloos de kern van prominente yogastijlen, introducerend: Anicha yoga. Dit staat voor bewustwording, verbinding en vrijheid. Het geïllustreerde boek belicht yogageschiedenis, anatomie en praktische tips, een verrijking voor zowel beginners als ervaren yogi’s. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Johan Noorloos