kerst

Voor deze kerstcadeaus hoef je niet naar de winkel

Een kerstcadeau waar de gelukkige ontvanger iets aan heeft en dat nóóit in de prullenbak zal verdwijnen? Het kan, met deze duurzame kerstcadeautips waar je niet voor naar de winkel hoeft. Ook perfect voor de aller-last-minute shopper.

Misschien heb je geen zin om je vlak voor kerst nog door een oerwoud aan webshops te haasten, of ben je gewoon helemaal klaar met het overconsumeren: een niet-materialistisch cadeau is altijd een goed idee. Wereldwijd stijgt de hoeveel afval rond de kerstdagen met 30 procent, en dat komt vooral door verpakkingen, decoratie en het weggooien van voedsel. Heftig! Geluk zit in meer dan een Black Friday deal, dus begin dit jaar met het geven van duurzamere cadeaus.

Donatie aan een favoriet goede doel

Het horrorscenario van iedere gulle gever is het antwoord ‘weet niet’ op de vraag wat iemand voor kerst wil. Nog erger: ‘niks, ik heb alles al’. Dit is het perfecte moment om te doneren aan een goede zaak waar nog wél middelen tekortschieten. Of het nu om dierenwelzijn, duurzaamheid of mensenrechten gaat: de ontvanger heeft vast een thema dat hen extra aan het hart gaat. Zo besteed jij je geld op een zinvolle manier aan een groter doel én heb je er een persoonlijke draai aan gegeven. Ook leuk: een panda adopteren of een boom ‘cadeau geven’ via een duurzaam bosproject

Abonnement

Het voordeel van een abonnement is dat je een fijne ervaring keer op keer kunt laten terugkomen: a gift that keeps on giving, zegmaar. Zo kun je bijvoorbeeld een paar yogalessen cadeau geven, of een (tijdelijk) abonnement op een streamingdienst of app. Al eens gedacht aan een rustgevende app zoals Calm of House of Deeprelax? Natuurlijk kun je ook gaan voor diensten met maaltijdboxen of toegang tot een spa of sportschool. Hopelijk denkt de blije ontvanger dan bij ieder bezoekje even aan jou.

Geef je tijd

Het geven en krijgen van een cadeau gaat vooral om het gevoel en de intentie. We staan er niet vaak bij stil, maar de volle aandacht, energie en tijd van iemand krijgen is al een enorm cadeau op zich. Bied daarom op een originele manier je hulp en talenten aan, door bijvoorbeeld een diner te organiseren of iets te creëren (zoals een schilderij of fotoboek).

Beeld GettyImages, Tekst: Emma Verweij

Favoriet van de redactie

FitFlop warme slippers

FitFlop warme slippers
Shop
EreadersEreaders
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen