kerst

Kerstshoppen zonder stress

Opdringerige reclames, oneindige kerst-trends: je zou bijna denken dat overdaad bij kerst hoort. Gelukkig is dat niet het geval, want geven draait om meer dan spullen kopen. Met deze tips houd je kerstshoppen leuk.

Plan je tijd en budget

Niks maakt je zo kwetsbaar voor gedachteloos spenderen als een gebrek aan tijd en budget. Driftig jezelf nog even door de winkelstraten (of door de webshops) haasten een week voor kerst, is een recept voor impulsaankopen. En dan zijn er ook nog die uitnodigende kerstsferen waardoor je rationele brein ineens op een laat pitje gaat, want: lampjes! Glitters! Korting! Wacht daarom niet tot het allerlaatste moment, maar begin op tijd met het maken van een plan. Voor wie wil je iets kopen? Wat wil je besteden? Waar en wanneer ga je dit aanschaffen? Zo creëer je niet alleen overzicht, maar ga je ook respectvol om met je tijd, geld en energie.

Negeer je FOMO

Het is heel makkelijk om je te laten verleiden door die 50 procent korting die echt alléén vandáág geldt. Dit is een typisch geval van wat in de marketing ‘psychological pricing’ heet. Er zijn allerlei trucs om jou als consument het gevoel te geven dat je een geweldige deal in handen hebt, die je nú moet pakken. Zodra jij besluit dat deze hysterie geen impact op jou heeft, kun je rustig verder met je eigen shopping-plan. Nooit meer Fear Of Missing Out, dus.

Wees niet bang om te ontspullen

Spullen kopen maakt niet gelukkig, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Arizona. Bewust mínder spullen kopen, zorgt dat je je juist beter voelt, zeggen zij. Met die gedachte kun je je afvragen of het wel nodig is om al je vrienden en familie cadeaus te geven in de vorm van producten. Zeker als je niet weet wat iemand wil hebben, of als je niks leuks kunt vinden. Denk daarom out of the box als het om geven gaat: welk gevoel wil je overdragen? Voor iemand koken kan net zo goed een groot cadeau zijn. Maar ook een donatie aan iemands favoriete goede doel, een e-book, een abonnement op een muziekdienst of een online cursus. Wees niet bang om iemand een ervaring te geven in plaats van een tastbaar voorwerp.

Koop geen cadeaus met kerst

Kerst is nu een stuk commerciëler dan vroeger, en daardoor zou je denken dat overdaad de nieuwe norm is. Leef daarom volgens jouw eigen kerstgedachte en laat alle randzaken voor wat ze zijn. De bedoeling van een feestdag is uiteindelijk om samen te zijn, plezier te hebben en te ontspannen, als het even kan. Heb daarom lef en peil bij je vrienden en familie of kerstcadeaus echt moeten, of dat jullie ook heel tevreden kunnen zijn met een kaasfondue en een spelletje 30 Seconds.

Tekst: Emma Verweij, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Boekverlangennaarminder550x777
Geef e-book
EreadersEreaders
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen