kerstplanten

Let op! Deze kerstplanten kunnen gevaarlijk zijn voor je huisdier.

Je hond of kat snuffelt waarschijnlijk overal aan. Maar let op! Planten die je tijdens de kerst in huis hebt staan, kunnen gevaarlijk zijn voor je huisdier.

De Maretak

Deze plant die ook wel bekend staat als de Mistle Toe, zie je vaak in Amerikaanse films aan het plafond hangen. Aan het plafond is er nog niet zoveel aan de hand, maar zodra de blaadjes op de grond vallen, kunnen er problemen voor je huisdier ontstaan. Als je hond of kat een hapje van de Maretak neemt, kunnen ze hier ziek van worden. Dit uit zich meestal in overgeven. Heeft je huisdier een Maretak gegeten? Haal dan al zijn eten en drinken even weg, zodat het maagje kan rusten. Blijft je huisdier overgeven? Breng dan gauw een bezoekje aan de dierenarts!

Lees ook: ‘Bescherm je planten tegen de verwarming met deze voorzorgsmaatregelen’

De Hulst

De Hulst komt waarschijnlijk vaker voor in de Nederlandse huiskamers. Deze plant kan op twee manieren problemen uitlokken. Als eerste kunnen de scherpe puntjes van het blad schade aanbrengen in de maag. Ook bevat de plant het stofje Saponiet, dit is zeepachtig en kan maagirritatie veroorzaken. Als je huisdier een blad heeft opgegeten, kan dit leiden tot bloed in het braaksel en heeft hij gelijk medische zorg nodig. De dierenarts zal medicijnen toe dienen om het overgeven tegen te gaan en een maagbeschermer voorschrijven.

Kerstbomen

De kans dat je huisdier de dennen of sparren van je echte kerstboom binnen krijgt, is vrij groot. De dennenboom bevat veel oliën die zorgen voor de lekkere geur. Je huisdier vindt dit waarschijnlijk ook lekker ruiken en eet de naalden met gemak op. Te veel dennen kunnen samen een prop vormen in het maag-darmkanaal. Dit komt gelukkig niet vaak voor, maar als het wel gebeurt, kan het levensbedreigend zijn en moet je viervoeter met spoed onder het mes.

De Lelie

De Lelie is bijzonder giftig voor katachtigen. Stel je kat loopt langs een Lelie en het stuifmeel blijft in de vacht zitten, dan kan een kat dit oplikken tijdens het wassen. Het stuifmeel van de Lelie kan nierfalen veroorzaken.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Grisport Torino Mid Wandelschoenen Unisex

Shop

Gerelateerde artikelen