Shutterstock 1308658534

Zo werken je nieren

We nemen je graag mee langs een aantal van onze organen. Deze keer kijken we naar de nieren. Wat doen die eigenlijk precies?

Vorige week las je alles over de longen. En nu is het de beurt aan de nieren. Waar liggen, zitten of hangen ze precies, waar zijn ze goed voor en hoe komt het dat je met één gezonde nier ook happy verder kunt leven?

Lees ook: ‘Dit doen je darmen voor je

Waar dan

Je nieren vind je ter hoogte van je middel, aan de binnenkant van je rug, achter de onderste twee ribben. De meeste mensen worden met twee gezonde nieren geboren. Toch komt het ook voor dat iemand met maar één nier ter wereld komt. Als op latere leeftijd een nieraandoening ontstaat waarbij een (of beide) nier(en) niet goed meer functioneren, kan een orgaandonor uitkomst bieden. Soms is dit zelfs een familielid of goede bekende. Met één gezonde nier kan iemand gewoon oud worden.

Hoe werken nieren

Nieren zuiveren je bloed. Met een miljoen (!) kleine filtertjes zorgen ze ervoor dat afvalstoffen uit je bloed worden gehaald. Na dat filteren blijft er – als alles goed verloopt – nog maar één product over en dat is je urine. Die plas je uiteraard uit, waarmee de cyclus van reiniging succesvol is verlopen. Maar daarnaast reguleren je nieren ook je bloeddruk en maken ze hormonen aan die ervoor zorgen dat je lichaam voldoende rode bloedcellen houdt. Alsof dat nog niet genoeg is, houden ze ook het vocht- en het zoutgehalte in je lijf op peil. Knappe organen dus.

Vergiftigd

En juist omdat ze zo veel voor je doen, regelen en in de gaten houden, is het extra vervelend als het misgaat. Wanneer een nier niet naar behoren functioneert, hopen de afvalstoffen zich als het ware op en vergiftigt je lichaam zich van binnen uit. Vaak komen de bijhorende klachten pas laat aan het licht, waardoor mogelijk al echte nierschade is ontstaan. De cijfers liegen er niet om, alleen al in ons land hebben zo’n 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Diabetes en een hoge bloeddruk zijn in de meeste gevallen de boosdoener. Heb je dit of komt het veel in je familie voor? Best verstandig om ook je nierfunctie in de gaten te houden.

Zout

Zelf meehelpen aan een gezond voortbestaan van je nieren? Het sleutelwoord is zout. Of beter gezegd: minder zout. Onze lichamen hebben zout nodig, maar we krijgen er sinds een paar decennia te veel van binnen. Dat vinden onze nieren niet plezierig. Gelukkig kun je prima zout-arm koken en eten. En kijk eens iets kritischer naar de etenswaren die je in je winkelmandje mikt. Etiketten lezen maakt je wijzer!

Bron: nierstichting.nl

Gerelateerde artikelen