Shutterstock 1022780188

Zo werken je longen

We nemen je graag mee langs een aantal van onze organen. Deze keer kijken we naar de longen. Adem in, adem uit!

Vorige week las je al over het darmstelsel. Good to know, toch? En nu zoomen we in op onze longen. Die twee knapperds die worden beschermd door je ribbenkast.

Lees ook: ‘Opvliegers verminderen met je ademhaling

4 delen

Ons gehele ademhalingssysteem bestaat uit 4 onderdelen: de mond, de neus, de luchtpijp en de longen. Onze luchtpijp staat in verbinding met onze longen, via vertakkingen die bronchiën heten. En alle lucht die we inademen, gaat door de luchtpijp via de bronchiën de longen in. De bronchiën vertakken zich zo vaak, dat uiteindelijk de hele long goed gevuld wordt met verse lucht.

Dit doen je longen

Iedere 4 seconden geven je longen nieuwe zuurstof aan je lijf. Zo blijft jouw lichaam goed functioneren en blijven alle andere organen – als het goed is – gezond. En iedere 4 seconden.. dat is dus 20.000 keer per dag en wel 8 miljoen keer per jaar! Longen zijn ook kwetsbare organen. Daarom zijn ze bedekt met laagjes slijmvlies. Als we schadelijke dingen inademen, blijven die grotendeels plakken aan dat slijmvlies. Hoest je weleens wat slijm op? Dat is vuil dat je longen afstoten en opruimen. Dit vervolgens doorslikken is trouwens geen probleem, het komt niet terug bij je longen, maar verlaat je lichaam via de ontlasting.

Weetje

Dat schoot me echt even in het verkeerde keelgat! Een bekende uitdrukking als iets je verraste, beledigde of boos maakte. Maar ook het gevoel dat er fysiek een stukje eten ‘in het verkeerde keelgat’ schoot, heeft bijna iedereen weleens gehad. Wat je voelt, is het verdwijnen van het stukje richting één van de twee grotere bronchiën onderaan je luchtpijp. Je-weet-wel, die bronchiën die zich daarna nóg verder vertakken om je longen met lucht te vullen.

Volgende week: alles over onze nieren.

Bron: longfonds.nl

Gerelateerde artikelen