meditatie

10 manieren om te ontspannen

Je hebt steeds het gevoel dat je iets moet doen of dat je iets vergeet. Kortom, je voelt je voortdurend opgejaagd. Met deze tips leer je beter te ontspannen.

Een opgejaagd gevoel kan door verschillende dingen ontstaan. Je zult de oorzaak zelf moeten ontdekken en aanpakken. Stress is vaak een belangrijke oorzaak. Toch kun je kleine dingen aanpassen om prikkels te vermijden.

1. Opgejaagd gevoel? Zet eerst je meldingen uit

Een melding van je mail of op je telefoon geeft je het gevoel dat je meteen moet kijken. Zet meldingen eens uit of op zijn minst op stil, zodat je je kunt focussen op waar je mee bezig bent.

2. Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen hoeven niet ingewikkeld te zijn. Alleen al door een paar keer diep adem te halen, geef je je lichaam een seintje om meer te ontspannen. Doe aan meditatie. Download een app of ga gewoon op de grond zitten met je ogen dicht en concentreer je op je ademhaling.

3. Minder met cafeïne

Als je je al opgejaagd voelt, kun je cafeïne beter laten staan of je inname verminderen. Ook in thee zit cafeïne.

4. Plan ontspanning in

Juist als je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt voor ontspanning is het belangrijk dat je bewust momenten voor jezelf inplant.

5. Handel kleine klussen direct af

Een afspraak maken, een rekening betalen of een belangrijke mail beantwoorden. Het zijn relatief kleine taken die je zo afgehandeld kunt hebben. Doe dat meteen, anders blijf je er in je hoofd mee bezig.

6. Zorg voor overzicht

Zet alles wat er moet gebeuren op een rij. Maak een to do-lijst en zorg dat je alle taken opdeelt in behapbare onderdelen.

7. Ga op tijd naar bed

Als je veel te doen hebt, blijf je misschien tot laat op de avond druk, waarna je drie kwartier piekerend in bed ligt. Wees een beetje streng voor jezelf en probeer op tijd naar bed te gaan. Voer eventueel tip 6 uit voor je gaat slapen. Zo leeg je je hoofd en heb je minder om over te piekeren.

8. Zeg vaker nee

Zeg vaker nee. Leuke dingen kunnen je energie geven, maar als alles echt te veel wordt, kun je in plaats van nog een avond social doen misschien beter wat me-time inplannen. Luister naar jezelf en je lichaam.

9. Zorg goed voor jezelf

Nachtrust, gezonde maaltijden en genoeg beweging zijn de basis. Laat het niet versloffen als je druk bent.

10. Besteed taken uit

Laat anderen taken van je overnemen en geef anderen ook de kans. Blijf geen instructies geven, maar laat het los. Je partner kan prima schoonmaken zonder jouw instructies en je collega zal het jou heus laten weten als hij of zij nog vragen heeft.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen