Placeholder

Ben jij al donor?

Het is Donorweek. Een week lang roepen diverse organisaties Nederlanders op om donor te worden. Want die zijn hard nodig.

De Donorweek is onderdeel van de campagne ‘Nederland zegt Ja’. Samen met het ministerie van VWS, de gezondheidsfondsen en de Stichting Transplantatie Nu zet de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zich met deze landelijke campagne in om meer mensen te stimuleren om zich in het Donorregister te laten registreren.

Donorregister
Nu staan ruim drie miljoen Nederlanders geregistreerd, maar belangrijk is dat iedereen zijn of haar keuze vastlegt. Dat bespaart namelijk niet alleen de nabestaanden weer een moeilijke keuze, jouw organen kunnen het leven van andere mensen redden.

Jaarlijks vinden in Nederland namelijk ruim 600 transplantaties plaats met organen van een overleden donor. Toch heeft Nederland meer donoren nodig, want op dit moment wachten 862 mensen op een nieuwe nier, 115 op een nieuwe lever, 206 op een nieuwe long en 67 mensen wachten op een nieuw hart. In 2009 overleden 135 patiënten die op de wachtlijst waren opgenomen.

Je kunt trouwens ook een levende donor zijn. Jaarlijks voeren de Nederlandse ziekenhuizen ook zo’n 400 transplantaties met een orgaan van een levend persoon uit. Een gezonde persoon kan namelijk een nier afstaan of een stukje van de lever.

Nederlandse Transplantatie Stichting
De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) heeft als doel om het aantal orgaan- en weefseltransplantaties te verhogen en de transplantatieresultaten zo te verbeteren.

Daarnaast richt de NTS zich op de ziekenhuizen waar de donorwerving plaatsvindt, zo verzorgt de stichting trainingen aan medische professionals om de donatievraag op een goede manier te kunnen stellen.

Kortom: registreren is belangrijk. Meer info? Kijk op www.donorweek.nl.