hoofdpijn

10 manieren om zonder pijnstillers van hoofdpijn af te komen

Voel je halverwege de middag hoofdpijn opkomen? Denk aan één van deze dingen voor je naar pijnstillers grijpt.

1. Pas je bedtijd aan

Te weinig of te veel slapen, kan hoofdpijn triggeren. Op vaste tijden slapen, kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van hoofdpijn. En ja, als je gevoelig bent voor een ritme, kan dus betekenen dat je beter niet uit kunt slapen in het weekend.

2. Zorg dat je genoeg drinkt

Eén van de signalen van uitdroging is hoofdpijn. Zorg dat je twee liter water per dag drinkt en begin je dag met een groot glas water. Dit zijn 3 signalen dat je te weinig drinkt.

3. Eet op regelmatige tijden

Sla geen maaltijden over en zorg dat je lichaam gedurende de dag genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

4. Beweeg voldoende

Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan en dat is een goede hoofdpijnbestrijder. Mik op 150 minuten stevige beweging per week. Maar ook een wandeling in de lunchpauze (en de bijbehorende frisse lucht) kan ervoor zorgen dat je de middag zonder hoofdpijn doorkomt. Met een Fitbit of ander sporthorloge krijg je elk uur een signaal dat je moet bewegen en worden al je actieve minuten in een week bijgehouden.

5. Beperk stress

Stress zorgt bij de meeste mensen voor lichamelijke klachten, waaronder hoofdpijn. Zorg dat je geen spanning opbouwt in je nek en schouders, want die spierspanningen kunnen hoofdpijn veroorzaken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar een simpele oefening is elke dag de timer op je horloge op 5 minuten te zetten, je ogen te sluiten en alleen maar op je ademhaling te letten. Adem door je neus, vier tellen in, houd je adem twee tellen vast en blaas langzaam via je mond in 6 tellen uit. Door op je ademhaling te letten gaan je stresshormonen, je hartslag en ademhaling allemaal tegelijk omlaag.

6. Trakteer jezelf op een massage

Bij spanningshoofdpijn kan een massage verlichting geven. Of geef jezelf een kleine massage om de spanning bij je slapen te verminderen. Koop wat massage olie en masseer dat elke dag met ronddraaiende bewegingen over je voorhoofd en slapen. Gebruik bijvoorbeeld deze hoofdmassagespin met drukpunten.

Klik hier

7. Drink koffie

Begin je je dag normaal gesproken met koffie en heb je dat vandaag niet gedaan? Het zou zomaar kunnen dat dat de oorzaak is van je hoofdpijn. Alsnog een kop koffie drinken, kan ik dat geval je hoofdpijn verminderen.

8. Ga weg van schermen

Gebruik bijvoorbeeld een timer om jezelf eraan te herinneren om niet te lang achter een scherm te zitten. En bedenk: een telefoon is ook een scherm! En ga in plaats van achter een scherm te zitten naar buiten. Elke dag een half uur wandelen zorgt er ook voor dat je stress hormonen minder worden.

9. Zoek een rustige en donkere ruimte op

Licht en geluid hebben vaak geen goede invloed op je hoofdpijn. Zonder jezelf even af om sneller te herstellen. Ga op bed liggen met een verduisteringsmaskertje. Zoals deze met traagschuim.

Klik hier

10. Weet wanneer je wel een pijnstiller moet nemen

Een lichte hoofdpijn is misschien te verhelpen door rust, een massage of genoeg drinken, maar een heftige migraine is dat niet. Heb je regelmatig hoofdpijn? Raadpleeg je huisarts in plaats van in je eentje naar oplossingen te zoeken. Een hoofdpijndagboek bijhouden van wanneer je hoofdpijn hebt, kan helpen om inzicht te krijgen in jouw hoofdpijntiggers.

Beeld: GettyImages

BESTEL HIER

Gerelateerde artikelen