beste-alternatieven-zoutste-producten

De beste alternatieven voor de 8 zoutste producten

We weten allemaal dat het niet goed voor ons is om te veel zout binnen te krijgen. Toch zijn er behoorlijk wat foods die behoorlijk zout zijn.

Zo kan het zomaar zijn dat deze er al voor zorgen dat jij snel aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid komt, of er misschien wel overheen schiet. Om dat te voorkomen hebben wij de beste alternatieven voor de 8 zoutste producten voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: ‘Dit gebeurt er als je te veel zout eet

1. Brood

In brood kan wel 230 milligram zout per sneetje zitten en dat is nog voordat je hem belegt… Hoe je voorkomt dat je via brood te veel zout binnenkrijgt? Kies voor een brood dat laag in natrium is, dat bevat vaak 100 milligram zout per sneetje. Ook kun je natuurlijk zelf een heerlijk brood bakken, dan weet je precies wat voor voedingsstoffen erin zitten.

2. Pizza

Dat pizza niet een van de gezondste maaltijden is, wisten we natuurlijk al. Maar wist je al dat slechts één punt ovenpizza al 730 milligram (!) natrium bevat. Dat is ongeveer een derde van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid! En dan hebben we het nog niet eens over de verse pizza’s die je via Thuisbezorgd laat bezorgen… Wat je dan beter kunt doen? Kies voor een pizza zonder zoute toppings zoals peperoni of ansjovis, kies voor een variant die laag in natrium is of – leuker nog – maak je eigen pizza! Gebruik extra groenten om er meer vezels aan toe te voegen en je hebt een lekkere en gezondere pizza.

3. Bewerkt en voorverpakt vlees

Natrium wordt gebruikt om bewerkt en voorverpakt vlees te preserveren en zodra je voor een gemarineerde variant kiest, krijg je waarschijnlijk nog meer natrium binnen. Twee ons gebraden en gemarineerde kipfilet kan al 480 milligram (dat is dus 20 procent van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid) natrium bevatten. Kies in plaats daarvan voor ongezouten kalkoenfilet, waar slechts 55 gram natrium per portie in zit. Vul de rest van je maaltijd met groenten of fruit. Zo krijg je nog steeds die rijke smaak waar je behoefte aan hebt, maar krijg je wel minder zout binnen.

4. Soepen

Niet alleen bewerkt en voorverpakt vlees maar ook bliksoepen bevatten veel zout, namelijk ter preservering van de soep. Een blik of pak soep bevat meestal 2,5e portie, terwijl slechts een portie al 890 milligram (40% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid) bevat! Een heel pak in je eentje weglepelen houdt dus in dat je al je dagelijks benodigd zout met alleen je soep binnenkrijgt. Je kunt er beter voor kiezen om een soep te kopen met een laag natriumgehalte en er je eigen ingrediënten aan toe te voegen, zoals groenten, vermicelli en kruiden, om smaak toe te voegen. Of, nog beter natuurlijk: maak je eigen soep met verse ingrediënten!

5. Burrito’s en taco’s

Thuis koken is een goede manier om minder zout te eten, maar het is ook belangrijk dat je de juiste ingrediënten gebruikt. Zelfgemaakte taco’s kunnen gezond zijn als je een kruidenmix met weinig zout gebruikt of – beter nog – je eigen kruiden gebruikt. Stap dus af van de voorverpakte kruidenmixen en maak je eigen kruidencombi. Denk hierbij aan paprika, curry en gember voor een smaakboost. Gebruik daarnaast kruiden en specerijen, azijn en citroensap/-rasp voor extra smaak zonder zout te gebruiken. Zo hoef je geen kruidenmix – waar wel tot 430 milligram natrium in kan zitten – te gebruiken!

6. Hartige snacks

Als je trek hebt in iets hartigs, grijp je al snel naar deze zoutbommen: chips, popcorn, snackmixen en crackers. Een van de grootste bronnen van zout in de snackcategorie is bioscooppopcorn: een kleine bak kan al 550 milligram zout bevatten terwijl een grote bak al snel 980 milligram (!) bevat. Trek in popcorn, maar geen zin in zout? Maak dan je eigen popcorn met je eigen kruiden, zoals zwarte peper. Toch trek in zout? Gebruik dan zeezout: het bevat niet minder natrium, maar bestaat uit grotere kristallen dan gewoon zout, waardoor je er sneller minder van gebruikt.

7. Kaas

Des te meer bewerkt kaas is, des te meer zout er vaak in zit. Een los plakje kaas kan al tot 220 milligram natrium bevatten – hoe dan? En er is natuurlijk een grote kans dat je het normaal gesproken niet bij één plakje houdt… Je kan daarom beter een blok kaas kopen dan bewerkte of geraspte kaas. Natrium wordt in bewerkte en geraspte kaas namelijk vaak gebruikt om de kaas goed te houden en te voorkomen dat deze gaat klonteren, wat niet het geval is in een blok kaas.

8. Omeletten

Eieren an sich bevatten niet enorm veel natrium – één ei bevat ongeveer 70 milligram – maar zodra je er kaas, zout en bacon aan toevoegt om er een omelet mee te maken, dan schieten de natriumlevels al snel keihard omhoog. Kies daarom eens voor om je omelet op smaak te brengen met kruiden, specerijen en edelgistvlokken  – dat smaakt net als kaas, maar bevat veel meer natrium!

Tekst Santé, beeld Gettyimages

Tip van de redactie

Riverdale klok
Klok Ad

Gerelateerde artikelen