Ava Sol 0ldf7hn3mfa Unsplash

Wat zijn die bultjes op je huid op warme dagen?

Je weet zelf heus wel hoe een muggenbult eruitziet en dat komt simpelweg niet overeen met wat je op warme dagen op je huid spot: bultjes of blaasjes everywhere! Wat zijn dat precies?

Het einde van de zomer is in zicht. En al zullen de meesten van ons niet direct zitten te wachten op nog zo’n hittegolf als afgelopen maand, een beetje zonnige nazomeren is niet verkeerd! Je hebt vast weleens van die kleine, soms ietwat jeukende bultjes of blaasjes op je eigen huid gespot. Terwijl je geen zonne-allergie hebt. Wat is dat dan wel?

Lees ook: ‘Zo hou je dat vakantiegevoel nog even vast

Huiduitslag

Feitelijk gaat het om huiduitslag. En dat betekent dan weer: een plotselinge afwijking om de huid mee te beschrijven. Vaak gaat het gepaard met (milde) jeuk en roodheid van de huid. En ja, zon en warmte kunnen zoiets inderdaad veroorzaken. Ook zonder dat je meteen spreekt van een zonne-allergie.

Medicijnen

Ten eerste is het zo dat er medicijnen zijn die in combinatie met veel direct zonlicht en warmte een reactie kunnen geven. Je hebt vast weleens gehoord dat bijvoorbeeld mensen die antibiotica slikken, uit de zon moeten blijven. Dat geldt voor meer medicatie, dus het is altijd slim de bijsluiter goed te lezen en/of je huisarts te raadplegen bij twijfel.

Zweet!

Maar de grootste, voornaamste en gelukkig ook meest onschuldige boosdoener? Dat is zweet. Specifieker gezegd: als het heel warm is, zweet je ook meer en kunnen de afvoerkanalen van de zweetkliertjes enigszins verstopt raken. Dat veroorzaakt dan weer een zichtbare reactie op jouw huid, in de vorm van kleine rode, soms jeukende bultjes en blaasjes. Eigenlijk houden die blaasjes tijdelijk dat zweet voor je vast. En zodra ze knappen of verdwijnen, is dat zweet ook weg.

Sporten

Hetzelfde effect kan ontstaan bij sporten bij hoge temperaturen. Op de handen komen de bultjes en blaasjes het meest voor, maar op andere plekken van je lijf kunnen ze net zo goed tevoorschijn komen. Vaak zijn ze maar heel klein, ongeveer een millimeter in doorsnee. Een remedie kan zijn je lichaam koel(er) te houden. En verder is het gebruiken van talkpoeder een aardige tip, ter voorkoming. In veruit de meeste gevallen verdwijnen de bultjes en blaasjes vanzelf weer. En al helemaal als het koeler wordt buiten.

Bron: NU.nl/huisarts Edwin de Vaal

Tip van de redactie

NAÏF handzeep & handlotion zonder microplastics
Naifhand
Bestel hier

Gerelateerde artikelen