Op een rijtje: feiten over een hittegolf
16 juli 2022
Pff. We hebben wat gepuft en gezweet de afgelopen dagen. Wanneer is hitte ook alweer precies een hittegolf en hoeveel van die golven kent ons land?
We roepen al best gauw ‘hittegolf!’, terwijl er soms officieel (nog) geen sprake van is. En wat was eigenlijk de langste tot nu toe? Alles over de hittegolf.
Lees ook: ‘Wat maakt een zonnebril een goede zonnebril?‘
De Bilt
In ons land moeten ten minste 5 opeenvolgende dagen warm zijn, waarvan er 3 tropisch moeten zijn om het label hittegolf te krijgen. En met warm wordt bedoeld: 25 graden of hoger. Tropisch is: 30 graden of hoger. Het meetpunt voor deze temperaturen is het KNMI in De Bilt, in de provincie Utrecht. Daarom kan het dus voorkomen dat er geen landelijke hittegolf is, terwijl bijvoorbeeld de provincie Limburg al dagenlang te maken heeft met hoogoplopende temperaturen. Maar simpelweg niet hoger dan in De Bilt.
1901
Al sinds 1901 houdt het KNMI hittegolven bij. Het is wel zo dat door een nieuwe manier van meten en berekenen (ingevoerd in 2016), een aantal hittegolven dat voor 1956 geregistreerd was, is komen te vervallen. Die voldeden bij nader inzien niet meer aan die nieuwe manier van berekenen.
De langste
De langste hittegolf die ons land tot nu toe heeft meegemaakt, was die in de zomer van 1975. Vanaf 29 juli werd het toen maar liefst 18 aangesloten dagen lang warm tot tropisch warm. Een jaar later, in 1976, kwam er trouwens eentje die het 17 dagen volhield. En in 2018 werd het ‘record’ van ’75 net niet verbroken: toen werd één lange hittegolf onderbroken, waardoor het de boeken inging als 2 aparte hittegolven. Wederom omdat de temperatuur op één van de dagen bleef steken in De Bilt.
Hitteplan
Als het erg warm dreigt te worden, treedt soms het Nationaal Hitteplan in werking. Opgesteld door het RIVM en vol tips om de dagen nog enigszins goed door te komen. Denk aan: voldoende water drinken, zo weinig mogelijk lichamelijke inspanning, zoek de schaduw op en bescherm kwetsbare mensen zoals ouderen, baby’s en mensen overgewicht of een chronische ziekte. Het Hitteplan wordt soms voor een deel van de provincies, en dus niet voor alle, afgegeven. Net zoals met de weercodes die ons land kent.