Shutterstock 519666748

Zo hou je dat vakantiegevoel nog even vast

In het noorden zijn de scholen al begonnen en in het zuiden gebeurt dat vanaf morgen. De zomer loopt op zijn einde en dat betekent voor de meesten van ons: terug naar werk, school, studie of stage. Maar hoe hou je dat heerlijke vakantiegevoel nou nog wat langer bij je?

De zomer met zijn lange avonden, lome weer en het idee dat niets-moet-en-alles-mag is een favoriet seizoen voor de meesten van ons. Vooruit, een fikse hittegolf hoeft niet zo nodig, maar de vrijheid die dat vakantiegevoel bij ons oproept is onbetaalbaar. Zin om dat nog éven uit te melken? Wij geven tips.

Lees ook: ‘Zelfs kort ertussenuit heeft al gezondheidsvoordelen

2 tot 4 weken

Verschillende onderzoeken naar het gedrag én het gevoel van mensen tijdens en kort na een vakantie, geven het beeld dat je na je daadwerkelijke vakantie (of je nu een staycation hebt gedaan dit jaar of niet, het gaat om een serie aangesloten opgenomen vrije dagen of weken) je vakantiegevoel nog zo’n 2 tot 4 weken kunt ‘recyclen’. Wauw, da’s best lekker, nog even teren op dat geluksgevoel gedurende bijna een maand!

Mix je favo zomer-cocktail

Hou de fiësta erin en bedenk wat je deze zomer het liefst dronk. Misschien heb je iets nieuws geprobeerd. Of juist een klassieker afgestoft omdat je toch zeeën van tijd had. En natuurlijk hoeft jouw drankje niet altijd alcoholvol te zijn. Alcoholvrij kan nét zo lekker zijn, zonder die vervelende hoofdpijn de volgende ochtend. Want – sorry dat we het zeggen – je bent immers weer aan het werk.

Vermijd inhaalwerk

Ligt er, vrij letterlijk, een berg werk op jou te wachten bij terugkeer? Een serieuze domper voor je vakantiegevoel, maar sterker nog: je stresslevels verdubbelen juist binnen no-time. Probeer dit te voorkomen door: A. vóór je vakantie afspraken te maken met je baas of collega’s over overname van werkzaamheden. B. laat je werk op je werk en denk op vakantie alleen aan vakantie. Piekeren over die opdracht of dat telefoontje waar je toch niet bij kunt, is sowieso zinloos. Na een vakantie is het voor velen van ons weer aanpoten op het werk, maar laat het los zodra je je computer ook weer uitzet rond vijven.

Vakantie-avond-op-herhaling

Plan in de eerste weken na terugkomst van vakantie iedere week een vakantie-avond. Trek je korte broek of die heerlijke zomerjurk aan. Maak een maaltijd die een instant geluksgevoel bij je oproept. En laat je summer-2020-playlist uit de speakers knallen. Ook als je helemaal niet eens op vakantie bent geweest, zijn dit soort tricks dé manier om een vakantiegevoel op te roepen.

Geen bereik

Merk jij ook dat de afspraken, prikkelingen en to-do-lijstjes meteen weer aanzwellen zodra je vakantie voorbij is? Doe af en toe nog even alsof je ‘geen bereik’ hebt. Zet de wifi op je telefoon en tablet op gezette tijden uit. Ga nog eens ‘off the grid’. En laat iedereen die jou nú niet te pakken krijgt, het maar fijn nog een keer proberen als je weer ‘bereik’ hebt. Desnoods meld je je vrienden en kennissen van tevoren dat je de komende weken nog even in de chill-modus zit. Dan gaan ze zich geen zorgen maken als je ‘laatst gezien eergisteren om 12.24 uur’ bent op WhatsApp.

Gerelateerde artikelen