Shutterstock 1309297486

Zelfs kort ertussenuit heeft al gezondheidsvoordelen

Iedereen droomt van die wereldreis van 12 maanden of 3 weken luieren aan de Mediterrane kust. Maar ook een korte break is al hartstikke goed voor je. We leggen uit hoe het zit.

Een Fins onderzoek dat al lange tijd loopt, toont aan dat regelmatig een korte vakantie nemen heel goed is voor je. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten bijvoorbeeld.

Lees ook: ‘Mmm, zo goed is kussen voor je

Minder stress

Timo Strandberg is professor aan de Universiteit van Helsinki en tevens één van de onderzoekers. Hij stelt dat vakantie nemen de stresslevels omlaag brengt, en dat is voor zowel ons lijf als onze geest heel fijn. Om de positieve effecten te bereiken, hoeft je vakantie niet meteen drie weken te duren, ook bij een lang weekend weg of een break van een midweek ontspan je al voldoende.

Lekker actief

Na zo’n break verdwijnen de effecten overigens vaak wel snel weer, meent hij. We schieten terug in oude gewoontes en hebben het meteen weer druk. Als je tijdens je mini-break wat actiever bent en bijvoorbeeld yoga doet, kun je de gunstige effecten echter verlengen. Dus… boek dat huisje op Ameland en neem je matje mee!

Thuis op verkansie

Bijzonder is dat je ook thuis vakantie kunt vieren en dezelfde positieve effecten voor je gezondheid kunt bewerkstelligen. De truc is wel om dan écht los te komen van je werk. En ook even geen breinbrekers uit te voeren over hoe dat moet met de schema’s van je gezin ná de vakantie (BSO, paardrijden, hardlopen, huiswerkbegeleiding en tussendoor eten, slapen en het huishouden – parkeer het).

Liever 3x kort dan 1x lang

En als je nog niet voldoende overtuigd bent: er is zelfs iets voor te zeggen om die 3-weken-kamperen-in-Frankrijk-routine helemaal vaarwel te zeggen. Want uit datzelfde onderzoek blijkt dat mensen die gaan voor meermaals een korte – in plaats van één keer een lange – vakantie meer profijt hebben van die positieve effecten op hun gezondheid. Volgens Strandberg is één van de verklaringen daarvoor dat voor vele werkenden geldt dat het werk gewoon blijft liggen tijdens hun afwezigheid. En de stapel dus ontmoedigend hoog is ná terugkomst. Dat is een stuk minder heftig na een break van een paar dagen.

Bron: Nu.nl

Gerelateerde artikelen