Placeholder

12 tips om je vakantiegevoel vast te houden

Ben je terug van vakantie, maar houd je het vakantiegevoel het liefst nog langer vast? Zo doe je dat. Het vakantiegevoel is echt niet exclusief voor op vakantie.

1. Verplaats je leven naar buiten
Op vakantie leef je vaak buiten. Deze gewoonte kun je thuis ook vasthouden door zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Denk aan buiten ontbijten, lunchen en dineren, een wandeling maken, buiten sporten en vaker in de tuin, op het balkon of in het park zitten in plaats van binnen.

2. Blijf in beweging
Op vakantie is bewegen vaak heel vanzelfsprekend: je wandelt naar het dorp omdat boodschappen moet doen, en je duikt in de zee omdat je verkoeling zoekt. Maar ook in het dagelijks leven kun je op een natuurlijke manier blijven bewegen: sta eens wat vroeger op en neem een alternatieve fietsroute naar je werk. Misschien is de omgeving mooier dan je denkt. En ga na je werk eens naar het zwembad om een aantal baantjes te trekken.

3. Zorg voor een overgangsfase
Ga als dat lukt niet direct na je vakantie volop aan het werk. Een paar dagen extra vrij maken de overgang makkelijker.

4. Bewaak je agenda
Plan niet meteen alle dagen vol, maar zet op een aantal dagen een kruis in je agenda, die tijd is voor jezelf!

5. Ruim grondig op
Op vakantie merk je dat je veel kunt met weinig spullen. Een goed moment om thuis eens grondig op te ruimen. Weg met alle spullen die je niet meer gebruikt. Minder spullen kunnen je een groter gevoel van vrijheid geven.

6. Bereid een lokaal gerecht
De lokale specialiteiten waar je op vakantie van hebt genoten, kun je ook gewoon thuis bereiden. Zoek de recepten op en ga aan de slag.

7. Eet veel fruit
In warme landen is het fruit vaak heerlijk, maar ook in Nederland zijn veel vruchten in de zomer op hun best. Leg de fruitschaal vol en geniet ervan.

8. Go with the flow
Wees eens wat losser. Misschien lijkt het of alleen de vakantie je die ‘go with the flow’-houding kan bezorgen. Maar dat is niet het geval: losser in het leven staan zit vooral in jezelf. En deze houding kun je jezelf aanleren. Ten eerste kun je ervoor kiezen om alleen te doen wat je echt wilt of wat echt moet. Daarnaast kun je meer ontspannen leren omgaan met alles wat je wél besluit te doen.

9. Denk terug aan je vakantie
Gelukkig heb je de herinnering aan je vakantie nog. Bundel je herinneringen tot iets leuk: een fotoboek, een vakantiedagboek, een scrapbook of een video. Het is heerlijk om creatief bezig te zijn en de herinnering aan je vakantie zal je spontaan een glimlach bezorgen.

10. Houd die zomerse look zo lang mogelijk
Verzorg je bruine huid goed, blijf je teennagels lakken en creëer met een zoutspray prachtig beach hair.

11. Plan leuke dingen in
Een groot onderdeel van vakantiepret is de voorpret, blijkt uit onderzoek van de Breda University of Applied Sciences. Boek bij terugkomst meteen een volgende vakantie. Dat hoeft niets groots te zijn, maar het werkt stiekem wel een stuk fijner met iets leuks in het vooruitzicht.

12. Kom in actie
Krijg jij op vakantie ook altijd de beste ideeën? Leg ze nu je thuis bent niet terug in de kast, maar kom in actie en zet je plannen om in actie.

Beeld: Shutterstock