calorieen-verbranden-hardlopen-warm-weer

Verbrand je meer calorieën als je met warm weer gaat hardlopen?

Met dit warme weer is het soms lastig overwegen of je nu wel of niet moet gaan hardlopen. De een vindt hardlopen in het zonnetje heerlijk, terwijl de ander er niet aan moet denken om vol in de zon te gaan sporten. Maar is het nu zo dat je meer calorieën verbrandt als je met warm weer gaat hardlopen of sporten? Daar hebben wij het antwoord op!

Lees ook: ‘Verbrand je meer calorieën met rustig of snel hardlopen?

Hoe snel verbrand je calorieën?

Het antwoord – irritant genoeg – is ‘misschien’. Het hangt namelijk van verschillende factoren af of je meer gaat verbranden. Een daarvan is je BSR, oftewel basale metabolische snelheid (basal metabolic rate). Dit staat voor de hoeveelheid energie die we verbruiken per tijdsunit in rust, ook wel hoe snel we calorieën verbranden om onze cellen in beweging te houden. Deze snelheid kan variëren op basis van je activiteitsniveau, maar kan dus ook worden beïnvloed door weer en klimaat.

Het effect van warm weer

Warm weer kan er namelijk voor zorgen dat je basale metabolische snelheid iets toeneemt, waardoor je iets sneller je calorieën gaat verbranden. Je lichaam moet op dat moment namelijk harder werken om je koel te houden. Er zijn echter geen wetenschappelijke onderzoeken die hebben bewezen hoeveel meer calorieën je dan precies zou verbranden. Ook kan meer calorieën verbranden met warm weer na een tijdje weer verminderen, aangezien je lichaam zich leert aanpassen aan zijn omstandigheden. Iemand die dus niet gewend is te sporten met warm weer zal in het begin waarschijnlijk meer calorieën verbranden dan iemand die regelmatig sport met warm weer. Je lichaam gaat zich aanpassen zodat het minder hard hoeft te werken in dergelijke temperaturen en zo zal de hoeveelheid calorieën die je dan verbrandt ook geleidelijk aan afnemen. Alhoewel je je waarschijnlijk meer tevreden voelt na een workout met warm weer, is het eigenlijk verstandig om niet te sporten als het zo bizar warm is, want dan kan je het vaak langer volhouden en zal je sneller effecten gaan zien.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen