Hardlopen

Verbrand je meer calorieën met rustig of snel hardlopen?

Wat is beter als je wilt afvallen: een uur hardlopen in een rustig tempo of een half uur trainen waarbij je je een paar minuten lang rotrent?

Laten we eerst even zeggen dat het beide goed is. Na een stevige training, staat er de volgende keer misschien een rustige herstelloop op de planning.

Rustig of snel hardlopen?

Maar je soms in het zweet werken tijdens het hardlopen, is een goed idee. Wie korte sprints in zijn training toevoegt, verbrandt niet alleen tijdens het trainen maar ook na het sporten flink wat calorieën. Het is een fabeltje dat je vooral rustig moet lopen om af te vallen. Bij rustig rennen gebruikt je lijf vetten als energiebron, maar je verbrandt minder calorieën dan wanneer je iets harder zou lopen. Slimmer is het om in je training af en toe een paar sprintjes te trekken van bijvoorbeeld dertig seconden. Zo gebruik je meer energie tijdens het lopen en ook de naverbranding is groter.

Iets extra’s toevoegen

Probeer elke week een klein beetje beweging toe te voegen. Loop je bijvoorbeeld vijf kilometer? Ga dan daarvoor of daarna eens vijf minuten wandelen. Of ren een kilometer extra. Heb je nog tijd over? Voeg dan krachttraining toe, waarmee je meer spiermassa ontwikkelt en daardoor, ook in rust, meer energie verbruikt.

Lees ook: Hardlopen en gewicht verliezen? Trap niet in deze 3 valkuilen

Santé april 2016, tekst: Babette Dessing

Gerelateerde artikelen