Niezen

Vaak verkouden of is het hooikoorts?

Moet je vaak niezen? Heb je regelmatig een verstopte neus? Dat klinkt als een verkoudheid, maar het kan ook hooikoorts zijn. Die twee lijken namelijk veel op elkaar.


Mensen niezen om verschillende redenen, maar over het algemeen is niezen een reflex dat optreedt wanneer de slijmvliezen van de neus geïrriteerd raken. Deze irritatie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Waaronder verkoudheid, of hooikoorts.

Niezen zelf is over het algemeen een gezonde reactie van het lichaam om irritaties te verwijderen. Het helpt om de neus en luchtwegen te reinigen door irriterende stoffen en mogelijke ziekteverwekkers te verwijderen. Echter, als niezen vaak voorkomt zonder duidelijke reden, kan het een teken zijn van onderliggende allergieën of een ander gezondheidsprobleem, in welk geval het raadzaam is om medisch advies in te winnen.

Niezen kan het gevolg zijn van een irritatie, veroorzaakt door:

Deze irritatie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 1. Allergenen: Pollen, stof, schimmelsporen en dierenhaar zijn veelvoorkomende allergenen die niezen kunnen veroorzaken bij mensen met allergieën.
 2. Virussen: Bij een verkoudheid of griep kan het lichaam niezen als reactie op de infectie. Niezen helpt om virussen uit de neus en luchtwegen te verwijderen.
 3. Irriterende stoffen: Sterke geuren, rook, chemische dampen en andere irriterende stoffen kunnen de neusslijmvliezen irriteren en niezen veroorzaken.
 4. Fysieke prikkels: Soms kan fysieke prikkeling van de neus, zoals het inademen van koud of droog lucht, ook niezen veroorzaken.

Verschil tussen hooitkoorts en verkoudheid

Hoewel hooikoorts en verkoudheid vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, is het belangrijk om de oorzaak vast te stellen om de juiste behandeling te krijgen. Als je twijfelt over de oorzaak van je symptomen, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Hooikoorts en verkoudheid zijn beide aandoeningen die symptomen kunnen veroorzaken die lijken op elkaar, zoals niezen, een verstopte neus en loopneus. Echter, er zijn verschillen tussen beide:

 1. Oorzaak:
  • Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, wordt veroorzaakt door een allergische reactie op pollen van grassen, bomen, planten of schimmelsporen.
  • Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virale infectie, meestal door een van de vele verkoudheidsvirussen.
 2. Duur:
  • Hooikoortssymptomen kunnen weken tot maanden aanhouden, vooral gedurende het bloeiseizoen van allergene planten.
  • Verkoudheidssymptomen duren meestal 7 tot 10 dagen, hoewel ze soms langer kunnen aanhouden, vooral bij kinderen.
 3. Koorts:
  • Koorts komt vaak voor bij verkoudheid, vooral bij kinderen, maar is zeldzaam bij hooikoorts.
  • Hooikoorts veroorzaakt doorgaans geen koorts, tenzij er sprake is van een secundaire infectie als gevolg van de constante irritatie van de slijmvliezen.
 4. Begin van symptomen:
  • Hooikoorts begint meestal in de lente, zomer of herfst, wanneer allergenen in de lucht hoog zijn.
  • Verkoudheid kan op elk moment van het jaar voorkomen, maar is vaak frequenter in de wintermaanden wanneer mensen meer binnenshuis zijn en het virus gemakkelijker verspreid wordt.
 5. Oogsymptomen:
  • Hooikoorts kan oogirritatie veroorzaken, zoals jeukende, rode en tranende ogen, terwijl verkoudheid dit meestal niet doet.

Waarom moet je je nies niet inhouden?

Zit je net in de stiltecoupé in de trein, moet je niezen. Toch is het niet goed om je nies in te houden. Het lichaam blaast door te niezen namelijk alles schoon wat in je neus terechtkomt. Houd je de nies in, dan kan de luchtdruk nergens heen. Dat kan voor een te grote druk op de hersenen zorgen en soms zelf voor schade. En dat wil je natuurlijk niet. Gewoon schaamte opzijzetten en niezen dus.

Lees ook: Hoe krijg je snel je cholesterol naar beneden?

hooikoortsseizoen

Waarom zeggen we ‘gezondheid’?

Wanneer je niest hoor je vaak ‘gezondheid’, maar waar komt dat eigenlijk vandaan? Het verhaal gaat dat het eigenlijk ook voor jezelf bedoeld is. Ziektes werden vaak verspreid door de lucht en wanneer iemand nieste, wenste je jezelf ‘gezondheid‘ toe, om maar niet besmet te raken met bijvoorbeeld de pest. De oorsprong ligt jaren terug. Paus Gregorius I spoorde zijn volgers aan om een zegening uit te spreken wanneer iemand nieste. Om zichzelf en ander te behoeden voor de pest. In Engeland zeggen ze nog steeds ‘God bless you’, in Nederland is het ‘gezondheid’ geworden.

Lees ook: Last van hooikoorts? Deze 5 dingen maken het nóg erger

Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je niest?

Wanneer je moet niezen is er iets in je neus terechtgekomen dat er niet thuishoort. Dat reageert je lichaam op door veel lucht in te ademen in de longen en de stembanden af te sluiten. De buikspieren en het middenrif spannen aan, de stembanden gaan weer uit elkaar en de lucht gaat met hoge druk en snelheid weer naar buiten. Het is eigenlijk een schoonmaakbeurt voor je neus en longen.

Lees ook: 3 tekenen dat je te weinig drinkt

Last van hooikoorts?

Bekijk hieronder gratis de uitleg over hooikoorts

Tip van de redactie:

Ontdek de kracht van Lifestyle Medicine in de strijd tegen chronische ziektes zoals diabetes en hartkwalen. Dit basisboek onthult de zeven pijlers voor een gezonder leven: van voeding tot mindset. Een weg naar een langer, gezonder en gelukkiger leven. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES
BRON GEZONDNU, KNO ARTS AMSTERDAM, MAX VANDAAG

Reginald Deschepper