83647283 1000x1440

O jee, een vaginale schimmelinfectie: dit is het en dit kun je doen

Bijna twee derde van de Nederlandse vrouwen heeft weleens een vaginale schimmelinfectie gehad. Ben jij dit keer de klos?

In je vagina leven talloze bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal, gezond zelfs. Door verschillende factoren kan het natuurlijke evenwicht worden verstoord, waardoor sommige schimmels, zoals candida, te veel kunnen gaan groeien. Ze komen dan terecht in de huid van de vulva of in het slijmvlies in de vagina, wat ontstekingen geeft. Bij een vaginale schimmelinfectie, ook wel candidiasis genoemd, kun je last krijgen van jeuk in de vagina, veel wit slijm zonder geur, en pijn bij het plassen en vrijen. Verder kan de binnenkant van je vagina rood en dikker zijn. Hoewel dat heel vervelend is, is het niet schadelijk en niet besmettelijk.

Hoe kom je eraan?

Meestal is het niet duidelijk waardoor de schimmelinfectie is ontstaan, maar er zijn wel bepaalde factoren die het slijmvlies in de vagina kunnen irriteren en daardoor de overgroei van schimmels kan triggeren. Zo kan zeep het slijmvlies irriteren, waardoor schimmels kunnen groeien, en medicijnen als antibiotica kunnen bepaalde bacteriën in de vagina doden, waardoor schimmels de overhand krijgen. Ook verandering in je hormonen kunnen de oorzaak zijn, bijvoorbeeld wanneer je ongesteld of zwanger bent. Een vaginale schimmelinfectie kun je niet van iemand anders krijgen en is daarom geen soa. Maar heb je er vaak last van, dan kan de schimmel wel op de penis en eikel van een sekspartner komen.

Wat kun je ertegen doen?

Het evenwicht tussen de bacteriën en schimmels herstelt meestal vanzelf weer, waardoor de klachten zonder behandeling meestal na twee weken weer over zijn. Bel de huisarts als je voor de eerste keer klachten hebt, als de klachten na twee weken niet minder worden, als je een antischimmelmiddel hebt gekocht en dit niet helpt, als de klachten blijven terugkomen, als je ook koorts of buikpijn krijgt of als het slijm in de vagina een andere kleur heeft of vies ruikt.

3 tips bij een schimmelinfectie

1. Gebruik geen zeep voor je vagina, ook geen neutrale. Water is voldoende om je vagina mee te wassen.

2. Laat je vagina eerst vochtig worden voordat je vrijt. Of gebruik glijmiddel, om het slijmvlies niet te irriteren.

3. Heb je veel last van klachten? Dan kan een antischimmelmiddel met miconazol of clotrimazol helpen. Deze zijn er in de vorm van tabletten, pillen en crèmes. Een middel met clotrimazol kun je zonder recept bij de apotheek kopen. Binnen enkele dagen gaan de klachten weg. Je sekspartner hoeft geen medicijnen te gebruiken, behalve als die zelf ook klachten heeft.

Tip van de redactie

Sloggi Period Pants Hipster – mentruatie ondergoed