gezond

Boost je gezondheid met deze simpele gewoontes

Om lekkerder in je vel te zitten, fitter te worden of een paar kilo kwijt te raken hoef je echt niet je hele levensstijl om te gooien. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken.

1. Drink water voor elke maaltijd

Een simpele tip als je een paar kilo kwijt wilt: drink twee glazen water voordat je aan tafel gaat. Tijdens een onderzoek van University of Birmingham in 2015 dronken proefpersonen met overgewicht drie maanden lang een halfuur voor elke maaltijd een halve liter water. Daarmee verloren ze gemiddeld ruim drie kilo – ruim een kilo meer dan de proefpersonen die dit niet hadden gedaan. “Water drinken voor het eten is een simpele manier om gewichtsverlies te stimuleren, en je kunt het makkelijk toepassen in een druk bestaan”, aldus onderzoeksleider Helen Parreti. En zo kom je ook meteen een stuk sneller aan de aanbevolen anderhalve tot twee liter water die je lichaam op een dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Lees ook:Wat zegt je tong over je gezondheid?

2. Vervang zout door kruiden of specerijen

Kruiden en specerijen geven je maaltijden niet alleen veel meer smaak, ze leveren ook nog eens flink wat polyfenolen. Dat zijn natuurlijke stoffen waarmee goede darmbacteriën zich voeden en die vooral voorkomen in plantaardig eten. Ze werken als antioxidant, zijn goed voor je immuunsysteem en helpen je hart gezond te houden. Volgens voedingsdeskundige, diëtist en wetenschapper Megan Rossi hangt de werking van deze stoffen zelfs samen met kankerpreventie en een betere psychische gezondheid. Haar advies: zet gedroogde kruiden en specerijen op je aanrecht, zodat je eraan denkt ze toe te voegen aan elke (avond)maaltijd. Strooi bijvoorbeeld cayennepeper, chilipoeder, komijn, peterselie, salie of tijm over peulvruchten. Gebruik ze in plaats van zout bij je avondmaaltijd. Dat is goed voor je bloeddruk, want die schiet bij een te hoge zoutinname omhoog.

3. Sla je ontbijt niet over

Uit Brits onderzoek, gepubliceerd in The American journal of clinical nutrition, blijkt dat mensen die ontbijten ’s ochtends actiever zijn en dat mensen die de eerste maaltijd overslaan later op de dag meer calorieën wegwerken. Hoewel er geen verband werd gevonden tussen gewicht en het al dan niet ontbijten, raden veel voedingsdeskundigen toch aan om de dag met een gezond, gevarieerd ontbijt te beginnen. Met een ontbijt van zo’n 300 tot 400 calorieën heb je genoeg energie om in actie te komen, krijg je de nodige voedingsstoffen binnen (zoals calcium, vezels, vitaminen) en verklein je de kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk, wijzen verschillende onderzoeken uit. Gezonde opties zijn volkorenbrood met notenpasta of hüttenkäse, magere of halfvolle zuivel met havermout en fruit. Smakelijk.

4. Ga op vaste tijden naar bed

Als kind wist je precies wanneer het bedtijd was, maar als volwassene is het toch lastiger om elke avond op dezelfde tijd te gaan slapen. Er is altijd nog wel een boek te lezen, een Netflix-serie te kijken of nog een mailtje te versturen. Grote kans dat je daardoor minder lang slaapt dan goed voor je is. Hoelang dat is, verschilt per persoon en leeftijd, maar volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation zou dat tussen de zeven en negen uur per nacht moeten zijn. Krijg je structureel te weinig slaap, dan krijg je minder energie, concentratieproblemen, een verstoord immuunsysteem en een verhoogd risico op verkoudheid en griep, blijkt uit onderzoek dat in wetenschappelijk tijdschrift Sleep werd gepubliceerd. Afweerstoffen worden in je diepe slaap aangemaakt, dus daar loop je een deel van mis als je te kort of slecht slaapt. De oplossing is simpel: zorg dat je genoeg slaapt door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Ja, ook in het weekend. Volgens de Hersenstichting kom je door zo’n regelmatig slaappatroon ’s avonds ook nog eens makkelijker in slaap en word je ’s ochtends relaxter wakker.

5. Vervang witte rijst door bruine

Oké, de kooktijd is misschien iets langer, maar bruine rijst levert je wel meer gezondheidsvoordelen op dan witte. Bij witte rijst is namelijk het vezelrijke omhulsel verwijderd, waarmee veel vitamines en mineralen zijn verdwenen die rijst van nature bevat. Denk aan magnesium (goed voor botten, spieren en sterke nagels) en vitamine B (belangrijk voor je stofwisseling en de werking van je zenuwstelsel). Bruine rijst, zoals zilvervliesrijst, bevat die stoffen en vezels wel, waardoor-ie gezonder is en je minder snel weer trek krijgt. Volkorenproducten verlagen volgens het Voedingscentrum ook nog eens het risico op hartziekten en diabetes type 2. Kleine moeite, groot voordeel.

Bron: Santé augustus 2020, tekst: Kim van der Meulen, beeld GettyImages

Gerelateerde artikelen