Hooikoorts na je dertigste? Dit kunnen de oorzaken zijn
Tekst: Denise Delgado
17 maart 2025
Het zonnetje laat zich steeds vaker zien, bloemen staan in bloei en ineens krijg je last van niesbuien die je niet kunt verklaren. Het is mogelijk dat je op latere leeftijd hooikoorts hebt ontwikkeld. Maar hoe kan dat? Santé zocht het voor je uit.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (pollen) van bomen, grassen en planten. Klachten zoals niezen, een verstopte neus, jeukende of tranende ogen en benauwdheid komen vaak voor in het voorjaar en de zomer, wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Sommige mensen ervaren ook vermoeidheid of een algemeen grieperig gevoel.
Hooikoorts ontstaat meestal op jongere leeftijd, vaak tussen de tien en dertig jaar. Toch kan het ook later in het leven optreden. Erfelijkheid kan een grote rol spelen: als hooikoorts of andere allergieën in jouw familie voorkomen, is de kans groter dat je er zelf ook last van krijgt.
Waarom krijg je hooikoorts op latere leeftijd?
Hoewel hooikoorts vaak al op jonge leeftijd begint, kan het zijn dat je pas later allergisch reageert op pollen. Dit kan gebeuren door langdurige blootstelling aan pollen of veranderingen in jouw immuunsysteem. Factoren zoals stress, een verminderde weerstand of een verhuizing naar een omgeving met meer pollen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van hooikoorts.
Wat helpt tegen hooikoorts?
Gelukkig bestaan er manieren om de klachten te verminderen. Een goede regenbui kan tijdelijk verlichting geven, omdat de regen de pollen uit de lucht spoelt. Helaas kunnen we niet controleren wanneer het regent, maar er zijn wel verschillende behandelingen die helpen om de klachten te verminderen.
- Neussprays en oogdruppels om irritatie en verstopping te verminderen.
- Antihistaminica (tabletten tegen allergie) om de allergische reactie te onderdrukken.
- Immunotherapie: een langdurige behandeling (drie tot vijf jaar) waarbij je via injecties of smelttabletten minder gevoelig wordt gemaakt voor stuifmeel.
Het is belangrijk om in overleg met jouw huisarts te bepalen welke behandeling het beste bij je past.
Lees ook: Hooikoorts of verkouden?
Ook op latere leeftijd kun je hooikoorts ontwikkelen, zeker als allergieën in jouw familie voorkomen. Gelukkig zijn er voldoende manieren om de klachten te verminderen, variërend van medicijnen tot immunotherapie. Heb je last van hooikoorts? Dan is het verstandig om te kijken welke behandeling het beste bij je past.
BEELD: GETTY IMAGES
Bronnen: Gezondheidenwetenschap.be, Thuisarts, KNO-Winkel
Uit andere media
Denise Delgado
Denise is een creatieve freelance journalist. Ze heeft European Studies gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en Journalistiek aan KU Leuven campus Brussel. Denise is bedreven in het creëren van content en is een enthousiast, nieuwsgierig en vriendelijk persoon met een enorme wanderlust. Naast haar passie voor reizen, is ze gek op vechtsport, muziek, wijn en fietsen in de natuur.
Meer van Denise