stress

Van stress kun je een stress-infarct krijgen

Cardioloog Janneke Wittekoek is gespecialiseerd in het vrouwenhart. Vooral vrouwen met drukke levens, in de leeftijd 40-55 jaar lopen volgens haar het risico om een stress-infarct te krijgen.

In een interview zegt Wittekoek ‘dat er nog veel huisartsen en cardiologen zijn die teveel de focus hebben op dichtgeslibde bloedvaten als enige oorzaak voor een hartinfarct. Hierdoor wordt een stress-infarct vaak gemist’.

Hartproblemen

Wittekoek ziet dagelijks vrouwelijke patiënten die kampen met hartproblemen als gevolg van te veel stress. ‘We weten dat vrouwen, vooral tussen de 40 en 55 jaar, te kampen hebben met drukke levens, soms een niet al te gezonde levensstijl en verminderde aanmaak van oestrogeen. De overgang kan een zware wissel trekken op je hartvaten.’

Signalen

Wie na een stressvolle dag klachten krijgt denkt niet altijd aan een hartinfarct. Pijn op de borst, tussen de schouderbladen en het gevoel dat je beha te strak zit kunnen duiden op een infarct. Bij ene heftige verkramping kan zelfs het gevoel ontstaan dat je doodgaat. Bij nader onderzoek wordt, als de aderen rond het hart niet zijn dichtgeslibt, stress vaak over het hoofd gezien.

Volgens de cardiologe is het stressinfarct bij vrouwen een blinde vlek in de zorg. Waar een ‘gewoon’ infarct komt doordat de kransslagader is dichtgeslibt, wordt een stress-infarct veroorzaakt door een verkramping. Belangrijk is om rustig te blijven, zegt zij. Angst en hyperventilatie maken het alleen maar erger. En weten dat er zoiets bestaat als een stress-infarct helpt in de communicatie met de arts of cardioloog.

Bron: Linda Beeld: Getty Images

GezondheidGezondheid

Lees ook

Waarom dit het beste dieet ter wereld is

Eet minder suiker en leef langer

Inger vertelt openhartig over haar burnout

Snt202406 07
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen