dieet

Waarom dit het beste dieet ter wereld is

Amerikaanse onderzoekers hebben meer dan dertig diëten onderzocht. En dit is volgens hen het beste dieet ter wereld. Niet alleen val je er makkelijk van af, het is ook nog eens razend gezond.

Het beste dieet ter wereld is al jaren het Mediterrane dieet. En ook deze keer kwam dit voedingspatroon naar voren als meest gezond. Maar voor wie nieuwsgierig is, zetten we ook nog de top drie en de drie minst gezonde voedingspatronen op een rijtje.

De drie beste

  1. Het mediterrane dieet

Al jaren lang staat het mediterrane dieet in de top drie. een eetpatroon met veel vers fruit, veel verse groenten, olijfolie, bonen, granen en vis. 

2. DASH dieet

Het DASH dieet is ooit ontwikkeld om hoge bloeddruk tegen te gaan (Dietary Approaches to Stop Hypertension) en bleek ook heel goed om vetreserves op een gezonde manier weg te werken. Een dieet met veel potassium, calcium, proteïne en vezels. Veel fruit, groente, granen, eiwitten zonder al te veel vet, weinig verzadigde vetten en heel weinig suiker.

3. Het flexitariër dieet

Een flexibel vegetarisch dieet. Voornamelijk plant-based, maar met heel af en toe een stukje vis of vlees. 

flexitarier
Bestel hier

De drie minst gezonde

DrankDrank
  1. Dukan

Volgens de onderzoekers een zeer beperkt dieet dat moeilijk vol te houden is. Maar populair bij volgers omdat je met heel weinig calorieën en veel eiwitten in de eerste week veel afvalt.

2. Keto/ Gaps

Het Keto-dieet heeft zo’n grote schare trouwe aanhangers, dat die vast niet vrolijk worden van het feit dat dit koolhydraat-arme dieet met heel veel eiwitten onderaan de lijst bungelt. Troost is dat het die plaats deelt met het Gaps-dieet. Gaps is een afkorting voor ‘Gut and Psychology Syndrome Diet’. Een dieet dat de nadruk legt op gezonde darmen en als gevolg daarvan een gezond humeur. Ontworpen door een Russische arts. Het dieet bestaat uit veel voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je darmen weer gezond worden. Gefermenteerde groenten, vis, vlees en groente liefst allemaal biologisch. Klinkt gezond, maar volgens US News laat het veel belangrijke voedingsmiddelen weg en is het erg veel werk.

3. Whole 30 dieet

Het Whole 30 dieet wordt door de makers niet als dieet omschreven, maar als nieuwe manier van eten. En je begint door 30 dagen lang geen suiker, alcohol, granen, melkproducten en bonen te eten. Hoewel je hiermee zeker gewicht zult verliezen, vinden de onderzoekers het een nadeel dat je extreem gemotiveerd moet zijn om het vol te houden.

Beeld: Getty Images

dieet

Bewaar op Pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Santé ook op Pinterest

Boekentip

mediterraan dieet
bestel het boek hier

Lees ook

5 foods die invloed hebben op je darmflora

steeds meer flexitarërs

bescherm je brein met het mediterrane dieet