hypoallergene katten

Last van kattenallergie? Niet met déze hypoallergene katten

Wie kent het niet? Dat moment waarop je vol liefde naar dat pluizige beestje kijkt, maar tegelijkertijd moet niezen of jeukende ogen krijgt. Echter, voor de kattenliefhebbers onder ons met allergieën is er hoop. Er zijn namelijk hypoallergene katten.

Wat betekent hypoallergeen?

Allereerst, wat betekent hypoallergeen eigenlijk? Simpel gezegd zijn hypoallergene kattenrassen, rassen die minder allergenen produceren dan andere katten. Desondanks betekent dit niet dat ze volledig vrij zijn van allergenen.

Top 3 hypoallergene katten

1. De Siberische kat

Opvallend aan de Siberische kat is zijn dichte vacht. Ironisch genoeg is deze kat een van de beste keuzes voor mensen met allergieën. Ze produceren namelijk minder van het eiwit Fel d1, de voornaamste boosdoener voor kattenallergieën.

Siberische Hypoallergene Kat (1)
Siberische kat

2. De Balinese kat

Vergelijkbaar met de Siberische kat, heeft de Balinese kat minder Fel d1. Daarbij zijn ze ook nog eens super aanhankelijk, wat ze de perfecte huisdier maakt.

Balinese Kat
Balinese Kat

3. De Bengaalse kat

Tenslotte de Bengaalse kat. Deze katten hebben een kortere vacht die minder vaak verhaart. Bovendien geven ze minder allergenen af, waardoor ze een prima keuze zijn voor allergiepatiënten.

Bengaalse kat
Bengaalse kat

Verminder allergieklachten

Ondanks dat hypoallergene katten minder allergenen afgeven, is het ook belangrijk om je huis schoon te houden. Daarom is het aan te raden om je kat regelmatig (buiten!) te borstelen en je huis te stofzuigen. Tenslotte, onthoud dat geen enkele kat 100% hypoallergeen is, maar met de juiste zorg kun je de klachten wel sterk verminderen.

Tip van Santé

Voordat je een raskat aanschaft, is het wijsheid om je eerst te verdiepen in de verschillende rassen. Ze verschillen namelijk nogal van karakter. Het boek Katten is een must have voor alle kattenliefhebbers! Een boekkunstwerk met informatie over 50 verschillende kattenrassen. Voor meer info klik op onderstaande button.

Lees ook: Zo begrijp je de emoties van jouw kat

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker