Karnemelk

Is karnemelk gezond?

Drink je altijd een glas karnemelk bij het ontbijt of lunch? Dan ben je misschien wel benieuwd of de drank gezond voor je is. We zochten het voor je uit in dit artikel.

Een glas melk is gebruikelijker om je dag mee te starten. Je kunt het verwerken in een pap of warm drinken in je koffie. Karnemelk is echt ook erg lekker fris van smaak. Maar is het ook gezond?

Het verschil tussen ‘gewone’ melk en karnemelk

Laten we allereerst beginnen met een beetje achtergrondinformatie. Want maakt nou dat verschil tussen gewone melk en karnemelk? Dat verschil ontstaat door microbiologische verzuring van melk. Kort gezegd betekent het dat er melkzuurbacteriën aan de melk toegevoegd worden, zodat melksuiker en lactose worden omgezet in melkzuur. Oorspronkelijk ontstond karnemelk door het ‘karnen’, waardoor de vetten en zuren zich ging scheiden. De vetten werden boter en de zure vloeistof karnemelk.

Lees ook: 5 dingen die met je lichaam gebeuren als je stopt met zuivel

De schijf van vijf

Goed nieuws: karnemelk komt, volgens het Voedingscentrum, voor in de schijf van vijf. Zuivel bevat eiwit en de vitamines B2, B12 en calcium. Daarnaast is karnemelk ook nog eens goed voor je darmen. Heb je opgeblazen gevoel na een avond veel eten? Dan kan een glas van de drank wonderen doen. Het voedingscentrum adviseert zelfs om elke dag zuivelproducten te drinken of te eten. Niet alleen een glas gewone melk, maar ook yoghurt of karnemelk.

Tip van de redactie:

Ontdek met Reboot je gezondheid hoe je in 24 uur gezonder kunt worden door bewuste dagelijkse keuzes. Van natuurlijke huidverzorging tot seizoensgebonden fruit, dit boek is een schat aan tips voor een gezonde leefstijl. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES

Joel Goudsmit