effect-stoppen-zuivel-lichaam

5 dingen die met je lichaam gebeuren als je stopt met zuivel

Overweeg je om te stoppen met het eten en drinken van zuivel? Dan merk je dat aan je lichaam. Dit zijn de vijf gezondheidsvoordelen.

Ben jij aan het overwegen om zuivelproducten uit je eetpatroon te schrappen? Voordat je de keuze maakt om volledig te stoppen met het eten en drinken van zuivel, is het goed om te weten wat voor effect dat precies op je lichaam kan hebben. Deze 5 dingen kunnen er gebeuren met je lichaam als je stopt met zuivel eten en drinken:

1. Je hebt minder last van hoofdpijn

Zuivel kan hoofdpijn veroorzaken door een natuurlijke chemische stof die je vaak in kaas kan vinden, genaamd tyramine. Mensen die veel kaas eten kunnen dan ook sneller last hebben van migraine en hoofdpijn. Stoppen met zuivelproducten eten, zoals kaas, kan dus helpen tegen je hoofdpijn. Wel moet je erop letten dat je geen vitamine B2-tekort oploopt wanneer je zuivel uit je eetpatroon schrapt, want ook dat kan ervoor zorgen dat je migraine krijgt. Producten als champignons, amandelen en spinazie bevatten ook veel vitamine B2, dus die kunnen je helpen je niveau op peil te houden.

2. Je voelt je minder opgeblazen

Je bent wellicht niet lactose-intolerant, maar onderzoek heeft wel uitgewezen dat 65% van de wereldpopulatie moeite heeft met het verteren van melk. Dat zou komen omdat veel mensen niet genoeg lactase hebben, het enzym wat je nodig hebt om koemelk goed te verteren. Als je geen zuivel meer eet, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voordat je dit verschil merkt, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het ook voorkomen dat je eerst juist wel last krijgt van een opgeblazen gevoel.

3. Je huid verbetert

Stoppen met zuivel kan een positief effect op je huid hebben. Je huid kan er namelijk flink van opknappen. Koeienmelk bevat namelijk vaak hormonen, die weer reageren op de hormonen in je eigen lichaam. Dat kan ertoe leiden dat je lichaam meer talg gaat aanmaken, waardoor je poriën sneller verstopt gaan zitten en je sneller last van uitslag krijgt. Natuurlijk wil stoppen met zuivelproducten niet gelijk zeggen dat je geen onzuiverheden meer zal hebben, want ook de rest van je voedingspatroon moet gezond en in balans zijn voor het optimale effect op je huid.

4. Je krijgt meer energie

Romige pasta, kazen en pizza’s: allemaal producten met een flinke lading zuivel. Wanneer je stopt met zuivelproducten eten en drinken, ga je wellicht zorgvuldiger nadenken over wat je dan wél eet. Zo kan je deze calciumrijke producten vervangen door andere calciumrijke producten zonder zuivel, zoals spinazie, boerenkool en witte bonen. Hierdoor kan het voorkomen dat je meer energie hebt, omdat je eetpatroon uit meer voedingsstoffen gaat bestaan.

5. Je hebt minder last van mood swings

Door de hoge hoeveelheid hormonen zoals oestrogeen en progesteron in koeienmelk, kan het voorkomen dat het drinken en eten van zuivel zorgt voor mood swings. De hormonen in de zuivel reageren namelijk op de hormonen die je lichaam van nature aanmaakt. Wanneer je dus stopt met zuivelproducten is de kans groot dat je minder last zal krijgen van die vervelende stemmingswisselingen.

Bron: Womenshealthmag.com

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

vegan kookboek
bestel het boek hier

Lees ook

Recept: vegan wortelmayonaise

Ontbijt als een keizer

Last van jeuk? Dit zijn 7 manieren om ervan af te komen

Snt202405
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen