Wortelmayonaise

Recept van Annemiek: vegan wortelmayonaise

Zelf je dips en spreads maken is supermakkelijk, kost weinig tijd en is stukken lekkerder en gezonder dan een bakje uit de winkel. Santé’s Annemiek deelt deze keer het recept van haar vegan wortelmayonaise.

Het leuke van mayonaise is ook dat je die in no time zelf kunt maken. Toen ik dat voor het eerst deed, was ik verrast door het resultaat. Op zich is er met mayo uit de supermarkt niet per se iets mis (hoewel er vaak suiker en zout aan zijn toegevoegd), maar mijn zelfgemaakte mayonaise was toch wel onovertroffen. Toen een vegan vriendin kwam eten, maakte ik knolselderijfrietjes en serveerde ik er deze wortelmayonaise bij. Er zit geen ei in en toch is ’ie heerlijk fris en romig. Ook de kinderen vinden hem superlekker; bij een tosti, bij kroketjes of op een sandwich bijvoorbeeld. Nog even en ik hoef nooit meer ketchup te kopen.

Lees ook:Wist jij dit al over wortels?

Dit heb je nodig

  • 2 wortelen
  • 1 teen knoflook geperst
  • sap van ½ citroen
  • gedroogde oregano
  • cayennepeper
  • 75 ml raapzaadolie of olijfolie

Zo maak je het

  • Kook de wortelen circa 15 minuten in water tot ze zacht zijn.
  • Doe ze vervolgens in een hoge mengbeker en voeg de knoflook, het citroensap en de kruiden toe. Pureer met de staafmixer.
  • Voeg daarna geleidelijk de olie toe en blijf mixen tot je de gewenste textuur hebt. Bewaar tot serveren in de koelkast.

Varieer ook eens met andere groenten, zoals pastinaak, biet of courgette. Ook met de kruiden kun je naar smaak variëren (denk: gemalen koriander, komijn, tijm, rozemarijn enzovoort).

Bron: Santé augustus 2020, tekst: Annemiek de Gier

Gerelateerde artikelen