Plastic Gebit Met Ogen witte tanden

Heb jij regelmatig last van kaakpijn? Dit doe je ertegen

Pijnlijke kaakspieren en soms in combinatie met hoofd-, oor- of nekpijn, en een knakkend of krakend geluid in je kaak? Grote kans dat je last hebt van klemmende kaken en/of tandenknarsen.

Bruxisme: de tandheelkundige term voor zowel kaakklemmen als tandenknarsen. Het grootste verschil tussen deze twee vormen van bruxisme is dat tandenknarsen vooral tijdens het slapen gebeurt, terwijl je het klemmen van je kaken vaak ook overdag doet. De meeste mensen hebben een combinatie van beide, en ze zorgen allebei voor kaakpijn. Je bent je er meestal niet van bewust dat je je kaken klemt en/of tandenknarst. De pijnlijke kaken, met soms ook oor- of nekpijn, verdikte kauwspieren en/of een knakkend of krakend geluid in de kaak
verraden het. Bij tandenknarsen komt daar slijtage van het gebit bij, soms zelfs disfunctie van je tand- en kaakstelsel.

De rol van stress

Kaakpijn komt meestal door stress en spanning: dan ga je (meer) kaakklemmen en/of tandenknarsen. Bewust worden van je gespannen kaken is de eerste stap. Zo kun je gedurende de dag regelmatig even bij jezelf nagaan of je je kaken aan het klemmen bent. Vind je het lastig om dat aan te voelen? Een kaakfysiotherapeut kan bij hevige klachten helpen door middel van myofeedback. De fysio therapeut plakt dan
plakkers op je kaakspieren, die meten hoe hard je ze aanspant. Met ontspanningsoefeningen en massage kun je je kaakspieren weer laten ontspannen. Zo leer je hoe het voelt als je spieren aangespannen zijn, en als die spanning weg is. Probeer ook de oorzaak van je stress en spanning weg te nemen.

Opbeetplaatje

Een opbeetplaatje kan ook helpen om je kaakklachten te verminderen. Deze draag je ’s nachts over (meestal) je boventanden en -kiezen, waardoor je je tanden en kiezen niet meer op elkaar kunt klemmen en ze ook niet langs elkaar kunt knarsen. Dit zorgt voor een ontspannen kaak én het voorkomt (verdere) gebitsschade.

Oplossingen voor kaakpijn

Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten gedurende de dag, zeker ook voordat je gaat slapen. Ga sporten, schrijf je gedachtes op in een schrift, doe aan yoga of volg een meditatie.

  • Voorkom dat je je kiezen op elkaar klemt door regelmatig even je tong achter je voortanden te duwen.
  • Gebruik ontspanningsoefeningen om je kaakspieren te ontspannen: beweeg je mond een paar seconden alsof je kauwt en maak je wangen bol om de spieren op te rekken.
  • Masseer met je vingertoppen in ronde bewegingen je kaakspieren.
  • Vraag je tandarts voor advies over een opbeetplaatje.
  • Belast je kaken niet nog meer door het veel eten van harde etenswaren, zoals harde broodjes, rauwe wortels en taaie voedingswaren als toffees en kauwgom.

Tip van de redactie

Philips Viva HR1855/70 – Sapcentrifuge
Sapcentrifuge Ad
Bestel hier