Tandenpoetsen 1000x1440 (1)

6 dingen die tandartsen doen voor een gezond gebit

wat je fout doet tijdens het tandenpoetsen en flossen). Maar naast je tanden twee keer poetsen per dag, één keer per dag te flossen en regelmatig bij de tandarts langs te gaan zijn er nog een hoop dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om je tanden gezond en sterk te houden. Lees je mee?

1. Drink kraanwater

Niet alleen wast water etensdeeltjes van je tanden af, ook is de kleine hoeveelheid fluoride in water een goed hulpmiddel om je tanden te beschermen. Hoe meer fluoride er op je tanden zit, hoe beter ze beschermd zijn tegen zure substanties die gaatjes kunnen veroorzaken.

2. Lik even over je tanden

Het klinkt misschien gek, maar door even met je tong over je tanden te gaan kun je voelen of er een laagje op je tanden zit wat je eraf kan poetsen. Doe dit dus één keer per dag tussen je poetsbeurten in om te zien of een extra poetsbeurt geen kwaad kan.

3. Eet knapperig fruit en groente

Door hardere fruit- en groentesoorten te eten schraap je als het ware een laagje plak van je tanden af. Hiervoor werken bijvoorbeeld appels of selderij erg goed. Daarnaast krijg je er ook nog vitaminen door binnen; win-win!

4. Snack met nootjes en pinda’s

Knapperig eten schraapt niet alleen een laagje plak van je tanden af, het zorgt er ook voor dat je door het kauwen meer speeksel aanmaakt. En speeksel is weer een goed hulpmiddel om je mond en gebit schoon te houden. Heb je geen zin om de hele dag op fruit en groente te kauwen? Dan zijn pinda’s en nootjes ook een goed tussendoortje met hetzelfde effect. En ze bevatten ook nog eens veel eiwitten, vezels en gezonde vetten om je een vol gevoel te geven zodat je niet achteraf nog naar de snoeplade loopt.

5. Kauw kauwgum

Het klinkt waarschijnlijk heel tegenstrijdig… Maar, zoals je hierboven las is speeksel erg goed voor je gebit. Hoe maak je dat nu beter aan dan door op kauwgum te kauwen? Kies uiteraard wel voor een suikervrije optie, anders neemt je tandarts het je nog niet in dank af. Daarnaast versterkt kauwgum ook nog eens je gebit door de kauwbewegingen die je constant maakt.

6. Laat je stress gaan

Stress is in veel gevallen niet bepaald bevorderlijk. Dat geldt ook voor je gebit. Stress kan ervoor zorgen dat je je kaken gespannen op elkaar houdt of je tanden knarst zonder het door te hebben. Dit kan effect hebben op je tanden en er op den duur voor zorgen dat ze gaan slijten of zelfs afbreken. Een tip om gespannen kaken te voorkomen: schrijf op een post-it het woord ‘open’ en plak deze op je computerscherm als je de hele dag achter je bureau zit. Hierdoor zul je af en toe eraan herinnerd worden om je kaken te ontspannen. En je zult snel merken dat met het ontspannen van je kaken, je hele lichaam zal volgen. Probeer het eens uit!

Bron: Livestrong.com

Tip van de redactie

BoomBrush elektrische tandenborstel
Boombrush Ad
Boombrush 1 Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen