waarom-tanden-knarsen-slapen

Dit is waarom je met je tanden knarst in je slaap

Denk jij dat je met je tanden knarst in je slaap? Wij vertellen je wat de oorzaak kan zijn en hoe je het kunt voorkomen.

Misschien heb je het zelf ’s nachts niet door, maar wanneer je ’s ochtends wakker wordt met hoofdpijn of pijn in je kaken, zou het zomaar kunnen dat je met je tanden knarst in je slaap. En alhoewel je er en moment misschien niet veel van merkt, je wilt niet met de klachten die het kan veroorzaken blijven zitten overdag, right? Tijd dus om erachter te komen waar het door komt én wat je ertegen kunt doen.

Lees ook: ‘Waarom je soms kort wakker schrikt voor je in slaap valt

Waar komt het door?

Een van de grootste reden van tandenknarsen – waar ook het opeenklemmen van je tanden onder valt – is stress. Wanneer we gestrest zijn, geven onze lichaam een boost van adrenaline en cortisol af, twee stofjes die onze hartslag en bloeddruk laten stijgen en ons meer energie geven. Deze intense lichamelijke reacties kunnen resulteren in spanning in onze kaak en kauwspieren, waardoor sommige mensen met hun tanden gaan knarsen. Ook kan het opeenklemmen van je kaken een tic zijn wanneer je gestrest bent, net als nagelbijten, aan je haar draaien en met je been tikken.

Naast stress zijn er ook andere factoren die tandenknarsen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • bepaalde medicatie,
  • het drinken van alcohol en cafeïne,
  • roken,
  • een slecht gebit
  • of genetische aanleg.

Wat kan je ertegen doen?

Een van de meest voor de hand liggende oplossingen is het dragen van een bitje. Die kun je bij de tandarts op maat laten maken. Met het bitje voorkom je schade aan je tanden en voorkom je spanning op je kaakspieren. Lijkt het erop dat het tandenknarsen genetisch bepaald is? Dan kan het ook helpen om minder alcohol en cafeïne te drinken. Je kunt helaas niet je genen beïnvloeden, maar je kan wel je leefstijl aanpassen.

Niet alleen kan het heel vervelend (en pijnlijk) zijn voor jou als knarser, ook voor je partner – precies, die naast jou ligt te slapen – kan het knarsen nogal onprettig zijn. Gelukkig kan het bitje daar heel wat bij helpen en uiteraard doen oordoppen ook wonderen…

Bron: Huffpost.com

Tip van de redactie

Diley White noise machine (witte ruis)
Witte Ruis Machine Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen