misselijk wakker worden

Dit probeert je lichaam je te vertellen als je misselijk wakker wordt

Word jij ’s ochtends regelmatig (of misschien wel dagelijks) wakker met een misselijk gevoel? Vervelend! Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Kom er nu achter wat er wellicht speelt en hoe je dit op zou kunnen lossen.

1. Je hebt bepaalde foods gegeten vlak voor het slapengaan

De foods die je eet voor je gaat slapen kunnen een grote rol spelen in hoe je je de volgende ochtend voelt. Later op de avond een zware maaltijd eten kan zorgen voor onrustige darmen, waardoor je ’s ochtends misselijk kan worden. Zeker als je voedselallergieën hebt of gevoelig reageert op voedsel kan je hier last van hebben. Hierdoor kan het namelijk zijn je dat je maag de maaltijd niet kan verwerken terwijl je ligt te slapen.

De oplossing: Eet je laatste maaltijd ongeveer drie uur voordat je gaat slapen om je darmen rust te geven tijdens het slapen. Probeer ’s avonds ook foods die moeilijk te verteren zijn te vermijden, zoals gefrituurd eten, vet eten, zuivelproducten en pittig eten. Ook kan het helpen om alcohol een paar uur voor het slapengaan te vermijden, want dat kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat je misselijk wakker wordt, maar überhaupt je slaap verstoren.

2. Je hebt niet genoeg gegeten voor je ging slapen

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je misselijk wakker wordt omdat je voor het slapen te weinig hebt gegeten. Je bloedsuikerspiegel zakt als je lang niets eet en een lage bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt of flauwvalt. Als je wakker wordt met een extreem gevoel van honger of zweet of trilt, is dat een teken van een lage bloedsuikerspiegel.

De oplossing: Je wil nog steeds vermijden om te eten vlak voor je gaat slapen, dus kies bewust wat je eet en eet langzaam om te zorgen dat je een vol gevoel hebt. Zorg voor een goede balans van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en eet voldoende groenten. Die zitten namelijk vol vezels, die helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

3. Je hebt last van maagzuur

Wanneer je maagzuur terug omhoog komt via je slokdarm (de buis die je mond en maag met elkaar verbindt), kan dat pijn en irritatie in je slokdarm veroorzaken. Maar het kan ook leiden tot een brandend gevoel in je keel en een gevoel van misselijkheid. Als je slaapt, lig je plat, waardoor je meer last kan krijgen van maagzuur in de ochtend in plaats van vlak na het eten. Het maagzuur heeft dan immers minder weerstand om omhoog te komen via je slokdarm dan wanneer je rechtop zit of staat.

De oplossing: Probeer tijdens je avondeten geen vette foods zoals kaas of rood vlees te eten. Ook minder snacken kan helpen. Zware foods kunnen namelijk minder snel verteerd worden door je maag, waardoor het langer in je maag blijft zitten en de kans op een opgeblazen gevoel en misselijkheid groter wordt. Ook kunnen citrusvruchten en alcohol maagzuur in de ochtend veroorzaken, dus probeer die ook te vermijden ’s avonds.

Houd eens een eetdagboek bij. Zo krijg je meer overzicht wat (en hoe laat) je alles binnenkrijgt.

4. Je voelt je opgejaagd of gestrest

Ook een opgejaagd of gestrest gevoel kan misselijkheid veroorzaken, zeker als je er ’s nachts door wakker blijft liggen. Als je je opgejaagd voelt, laat je lichaam hormonen en chemicaliën los die je spijsvertering kunnen beïnvloeden. Deze chemische disbalans kan verschillende maagproblemen veroorzaken, waaronder ook misselijkheid. Stress heeft dan ook niet alleen invloed op je mentale gezondheid, maar ook op je fysieke gezondheid.

De oplossing: Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk om te zorgen dat je minder gestrest door het leven gaat. Dat kan ook inhouden dat je wellicht hulp moet inschakelen van een professional. Ook kan het helpen om er gezonde slaapgewoonten op na te houden: ga niet te laat slapen – zeker niet om te werken – om te zorgen dat je nog gestrester raakt en misselijk wakker wordt.

5. Je moet aandacht besteden aan je reproductieve gezondheid

Ben je net met een nieuwe vorm van anticonceptie begonnen? Dan kan je daar ook misselijk van worden: misselijkheid, duizeligheid en een opgeblazen gevoel zijn veelvoorkomende symptomen van anticonceptiepillen. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je zwanger bent. Ochtendmisselijkheid is immers een veelvoorkomend symptoom van zwangerschap.

De oplossing: Als je denkt dat je nieuwe pil je ongewenste bijwerkingen geeft, kan je het beste even langs de huisarts gaan om dit te bespreken. Ben je ’s ochtends misselijk en ben je overtijd? Dan is het waarschijnlijk verstandig om een zwangerschapstest te doen om te kijken of je misschien wel zwanger bent.

Bron: Livestrong.com, beeld: Gettyimages

Tip van de redactie

Apple Watch 1
Shop
Cover Mrt 2023 1010 X 1280
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen