30264842100x1440

4 tips tegen brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht. Dit kun je ertegen doen.

Lees eerst: Wat is brandend maagzuur eigenlijk?

1. Verander je eetpatroon
Als je last hebt van brandend maagzuur na het eten van bepaalde voeding kun je het zuurbranden proberen te verminderen door kleine aanpassingen aan je eetpatroon te doen.

Lees ook: alles wat je wil weten over het vrouwenhart

Hoe doe je dat?
Let op je voeding, houd rekening met wanneer je eet en pas de grootte van je porties aan. Eet in de uren voor je gaat slapen geen maaltijd meer en verklein de hoeveelheden. Wees voorzichtig met koffie, alcohol, sinaasappels en zoute voeding, dat zijn veroorzakers van zuurbranden. Er zijn aanwijzingen dat een vezelrijk dieet maagzuurklachten zou kunnen verminderen, maar de effectiviteit is niet bewezen.

2. Verander je leefstijl
Door je leefstijl aan te passen, kun je klachten van brandend maagzuur vaak flink verminderen.

Lees ook: 6 tips voor een nieuw kapsel

Hoe doe je dat?
Zorg dat je lichaam een gezond gewicht heeft en stop met roken. Slaap je slecht door brandend maagzuur? Je kunt het hoofdeinde van je bed verhogen om te voorkomen dat maagzuur makkelijk de slokdarm instroomt.

3. Ontspanning
Stress heeft bij iedereen een andere uitwerking op het lichaam. Het kan zijn dat je last krijgt van zuurbranden door stress of door fysieke inspanning (na het eten).

Hoe doe je dat?
Voorkom een te zware belasting van je lichaam. Als je voorover bukt, heb je meer kans op een terugvloed van zure maaginhoud naar de slokdarm. Als je zwaar moet tillen, buig dan altijd door je knieën. Neem bij stress voldoende rust en draag kleding die niet knelt.

4. Ga naar de huisarts
Helpen de bovenstaande aanpassingen niet en heb je steeds vaker last van branden maagzuur? Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Hoe doe je dat?
Probeer je klachten zo exact mogelijk te omschrijven, zodat je arts je goed kan helpen. Een dagboekje is handig om inzicht te krijgen in de klachten. Let op symptomen zoals een brandende pijn achter het borstbeen, het niet willen zakken van je eten, overgeven of een moeilijke stoelgang.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

20 NOVEMBER 2023

Tip van de redactie

Ontdek dit slaapbevorderend leeslampje met klem en drie dimbare lichtstanden voor een perfecte leeservaring in het donker. Met een 360 graden flexibele hals en draagbaar ontwerp is het lampje uiterst gebruiksvriendelijk. Extra lang plezier dankzij laag stroomverbruik en milieuvriendelijkheid. Unieke amber lichtfunctie beschermt je ogen, filtert blauw licht en bevordert een goede nachtrust, zodat je ontspannen kunt lezen voor het slapen gaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.