midlife crisis vrouwen

Weg met de stress in 2024!

Naarmate de kalender dichter richting het eind van het jaar kruipt, worden de weken steeds voller. Op werk moet alles voor de kerst gedaan zijn, de clubjes van de kinderen organiseren aan de lopende band eindejaar borrels, op de deur van de klas hangt een intekenlijst voor het kerstdiner – of je even 30 fruitspiesjes kan rijgen – en je vriendin appt of je soms van de aardbodem verdwenen bent. Elk jaar trap je er opnieuw in: de stress die december heet.

Iedereen aan de stress

Deze volle weken bevestigen wat we eigenlijk wel weten. Dit moet anders. En daar doen de goede voornemens hun intrede. Niet alleen komen ‘meer sporten’ en ‘minder eten’ vaak voor in de wensenlijst voor het nieuwe jaar, ook het ‘beter indelen van tijd’ en het ‘leren nee zeggen’ vallen de afgelopen jaren steeds vaker onder de goede voornemens. Dat is een positieve ontwikkeling, want stress komt bij heel veel Nederlanders voor. 

Meer dan 20% van alle volwassen inwoners van Nederland heeft in de afgelopen 4 weken fikse stress ervaren. Dit kan leiden tot verschillende psychische en lichamelijke klachten, ook gaan mensen door stress vaak ongezonder leven. Roken, ongezond eten, meer alcohol drinken, dit met alle fysieke gevolgen van dien.

Lees ook: Snel stress verminderen? Probeer déze 5 simpele tips

Aardig zijn voor jezelf

Het vermijden van stress zou dus bij elk mens op het lijstje met goede voornemens moeten voorkomen. Door geregeld te bewegen, te mediteren of je gedachten op papier te zetten kan stress een halt toegeroepen worden, maar belangrijker nog is voorkomen dat de stress zich überhaupt aandient.

Door eens wat vaker nee te zeggen, bijvoorbeeld. Door kant-en-klare pannenkoeken te kopen voor de kerstlunch op het kinderdagverblijf en niet om 05:30 uur op te staan om het allemaal zelf te doen. Door een beetje aardig te zijn voor jezelf als je toch voor een glas wijn bent gevallen tijdens het koken. Of door de zoldertrap een keer niet te zuigen en in plaats daarvan een spelletje te doen met je kind.

Een andere interessante optie om te overwegen is Body Stress Release. Deze alternatieve geneeswijze is erop gericht om de stress die in je lichaam vastzit los te maken, waardoor je lichaam en geest weer in balans komen. 

Het mooie is dat je je voor Body Stress Release aanvullend kunt verzekeren. Afhankelijk van enkele voorwaarden kunnen de kosten van de behandeling zelfs vergoed worden. Zo kun je zowel fysiek als mentaal weer wat meer ruimte voor jezelf creëren.

Lees ook: Beter omgaan met stress: 4 onmisbare tips

Een goede voorbereiding is alles

Sommige dingen moeten nu eenmaal. Je kan wel een keer je teammeeting overslaan als je het echt niet redt, maar elke keer je joker inzetten werkt niet. Dus dan is het zaak om het zo prettig mogelijk te maken voor jezelf. Door goed te plannen bijvoorbeeld. Op werk kan je sommige meetings echt wel na de kerstvakantie plannen. En als al je collega’s zeggen dat een datum ze niet uitkomt, hoef jij je niet in 1000 bochten te wringen als jij ook een keer niet kan.

Maar niet alleen op werk, ook privé zou je je agenda beter kunnen indelen. Een kerstdiner met vrienden is in januari echt net zo leuk. Leuker zelfs, want je voorkomt een overvol weekend in december en vult de lege dagen in die saaie maand erna. Het uitzoeken van je nieuwe zorgverzekering 2024 kan ook al in november, hiermee hoef je echt niet te wachten tot de kerstboom al staat.  

Het komt dus allemaal neer op het indelen van je tijd, kritisch zijn op wat wel en wat niet en een beetje aardigheid tonen naar jezelf. ‘Er is al genoeg ellende waar je niet onderuit kan. Als iets vervelends niet echt moet, doe het dan ook alsjeblieft niet.’ Als je hier nu een naar probeert te leven, zit je geheid met een wat frisser hoofd aan de kerstdis.

Dit is een partnerbijdrage.