Herbs 2100x1440

6 kruiden en specerijen die je spijsvertering op gang helpen

We weten allemaal dat kruiden en specerijen ervoor kunnen zorgen dat je eten een stuk smaakvoller wordt. Maar wist je dat bepaalde kruiden en specerijen ook veel goeds voor je spijsvertering kunnen doen? Deze kruiden en specerijen zijn een natuurlijke remedie tegen buikpijn of een verstoorde spijsvertering.

1. Gember

Misschien heb je al weleens gemberthee of ginger ale gedronken als je last had van je maag. Gember wordt namelijk al sinds jaar en dag gebruikt tegen darmklachten. Het helpt ook tegen misselijkheid en overgeven, want de eigenschappen van gember zorgen ervoor dat je maag sneller geleegd wordt. Hierdoor helpt het je lichaam voedsel te verteren en krijg je minder snel last van een opgeblazen buik.

Lees ook: ‘Wat je darmen je vertellen over hoe je je echt voelt

2. Geelwortel

Geelwortel staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en wordt daarom vaak gebruikt tegen darmklachten. Sterker nog, uit onderzoek blijkt zelfs dat geelwortel een waardevolle aanvulling kan zijn op behandeling tegen prikkelbaar darmsyndroom (PDS). Het grootste bestanddeel van geelwortel, curcumine, zou kunnen helpen tegen een disbalans in darmbacteriën. Genoeg redenen dus om meer geelwortel te gebruiken!

3. Komijn

Ook deze rookachtige specerij wordt gelinkt aan het verbeteren van PDS-symptomen. Het gebruiken van komijn – of zelfs komijnolie – kan buikpijn en opgeblazen buik enorm doen afnemen en ervoor zorgen dat je stoelgang beter wordt. Komijn is dus een goede optie om je spijsvertering een handje te helpen.

4. Venkel

Op venkelzaadjes kauwen is lang gebruikt als een gebruik om na het avondeten je spijsvertering een handje te helpen. Dat komt omdat venkel kan helpen bij het reguleren van soepele darmspieren en gasvorming doet afnemen, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast lijkt venkel ook ontstekingsremmende eigenschappen te hebben dankzij de antioxidantrijke flavonoïden die het bevat. Ga jij het proberen?

5. Munt

Munt kan helpen bij een opgeblazen buik en bevordert je spijsvertering. Pepermuntolie is dan ook een veelgebruikte remedie voor mensen met PDS. Munt helpt onder andere de spieren van je darmstelsel te ontspannen, waardoor deze minder gevoelig aanvoelen en dus minder pijnlijk zijn. Kopje pepermuntthee, any one?  

6. Koriander

Koriander; de een vindt het heerlijk, de ander vindt het naar zeep smaken. Desondanks kan koriander je wel helpen om je spijsvertering op gang te krijgen. Koriander zou namelijk kunnen helpen bij het verlichten van buikpijn en een opgeblazen gevoel, zo bleek uit onderzoek. Misschien dus toch wel de moeite waard…?

Bron: Livestrong.com

Tip van de redactie

NutriBullet Pro Blender
Nutribullet Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen