blauwe-bessen-voordeel-gezondheid

5 gezondheidsvoordelen van blauwe bessen

Hoe vaak eet jij blauwe bessen? Na het lezen van dit artikel ga je ze vast vaker eten! Er zitten namelijk heel wat significante gezondheidsvoordelen aan het eten van deze heerlijke bessen. En je kan ze heel makkelijk in je eetpatroon verwerken: wat wil je nog meer?!


Blauwe bessen, ook wel bekend als bosbessen, zijn kleine, paarsblauwe vruchten die veel lof krijgen vanwege hun vele gezondheidsvoordelen. Verschillende onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat het regelmatig eten van blauwe bessen een gunstig effect heeft op de gezondheid kan hebben. Wij noemen er een paar.

Lees ook: ‘Waarom hebben blauwe bessen soms een wit laagje?

1. Verbeteren van je geheugen

Niet alleen is een handje bessen in je havermout natuurlijk heerlijk, ook kan het bijdragen aan je hersengezondheid. Blauwe bessen zitten namelijk vol met antocyanidinen, een antioxidant die bessen hun blauwe kleur geeft. Dit heeft een ontstekingsremmende werking, waardoor leeftijdsgerelateerde afname in hersenfunctie teruggedraaid kan worden. Klinkt goed, toch?

2. Verlagen van je bloeddruk

150 gram blauwe bessen per dag eten kan helpen tegen een hoge bloeddruk. Uit onderzoek van de Florida State University bleek dat participanten die deze hoeveelheid bessen acht weken lang aten een verlaging van 5 tot 6 procent in zowel hun systolische als diastolische bloeddruk ervoeren. Dit komt waarschijnlijk door de vitamine C, kalium, vezels en fytonutriënten die je in de bessen kan vinden. Strooi dus vooral een handje over je kommetje yoghurt ’s ochtends!

Blauwe Bessen
Blauwe Bessen

3. Verbeteren van je humeur

Nee, niet alleen omdat bessen eten je gelukkig maakt (al helpt dat natuurlijk ook!). Blauwe bessen lijken namelijk een natuurlijke boost aan je humeur te kunnen geven: een onderzoek uit 2017 koppelde het eten van blauwe bessen aan een positieve stemming bij zowel kinderen als volwassenen, waarschijnlijk dankzij de flavonoïden. Het effect trad 2 uur na het eten van de bessen op, dus als je ze in je ontbijt doet, voel je je rond de lunch top!

4. Verbeteren van je hartgezondheid

Niet alleen hebben de bessen een positief effect op je hypertensie, ook werken ze positief op je hart. Uit een onderzoek waaraan 93.600 vrouwen meededen werd een duidelijke link gelegd tussen het eten van foods waar veel antocyanidinen in zitten (zoals blauwe bessen) en een lager risico op hartaanvallen. Kom maar door met die bessen dus!

5. Bestrijden van kanker

Aangezien blauwe bessen ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zouden ze wellicht ook kunnen helpen in de strijd tegen kanker. Ze zouden de ontsteking kunnen remmen, DNA-schade kunnen voorkomen en kankercellen kunnen bestrijden. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan om deze effecten definitief te kunnen bevestigen, maar het ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Een extra handje blauwe bessen kan in ieder geval geen kwaad, toch?

Tip van de redactie

Dompel jezelf onder in Het sirtfood dieet, waar chocola en rode wijn samengaan met afvallen en spieropbouw. Dit revolutionaire dieet, omarmd door atleten en sterren, onthult de kracht van sirtfoods met wetenschappelijk onderbouwde inzichten en eenvoudige recepten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Aidan Goggins, Glen Matten

Gerelateerde artikelen