Hoe Bewaar Je Mozzarella?

Hoe bewaar je geopende mozzarella?

Mozzarella is gezond en lekker. Maar hoe bewaar je geopende mozzarella? En hoe lang blijft mozzarella goed in de ijskast? Santé zocht het voor je uit.

Hoelang kun je geopende mozzarella bewaren? En kun je mozzarella het beste in de koelkast, vriezer of voorraadkast bewaren? Hoelang blijft mozzarella goed in de koelkast? Handige bewaartips voor mozzarella en we leren je hoe je bederf kunt herkennen.

Mozzarella is een populaire kaas die bekend staat om zijn milde smaak en fijne textuur. Er bestaan twee soorten mozzarella: gewone mozzarella, gemaakt van koemelk, en buffelmozzarella, gemaakt van de melk van waterbuffels. Als je van buffelmozzarella houdt, moet je jezelf eens verwennen door naar ene gespecialiseerde kaaswinkel te gaan en goede Italiaanse buffelmozzarella te kopen. Vaak net iets duurder, maar ongelooflijk lekker.

Het belangrijkste verschil tussen gewone mozzarella en buffelmozzarella ligt in de melk die ervoor wordt gebruikt. Gewone mozzarella wordt gemaakt met koemelk, terwijl buffelmozzarella wordt gemaakt met melk van waterbuffels. Ze verschillen in smaak, maar ook in textuur.

Buffelmozzarella staat erom bekend romiger en zachter te zijn dan gewone mozzarella. De melk van waterbuffels bevat namelijk een hoger vetgehalte en eiwitgehalte, waardoor je een rijke smaak krijgt, die niet iedereen even lekker vindt omdat die erg uitgesproken is. Als je van buffelmozzarella houdt en toevallig ooit in Romebent, dan moet je daar op zoek naar een mozzarella restaurant. Met niets anders dna de beste buffelmozzarella op de kaart, steeds met een ander ingrediënt.

Lees ook: zo ruikt je huis altijd lekker

Mozzarella Bewaren onder water in de koelkast

Hoe bewaar je geopende mozzarella?

Schat van tevoren in of je de hele bol mozzarella gebruikt voor je gerecht. Zo niet, vang het vocht dan eerst op in een bakje. De halve bol mozzarella die je niet gebruikt, kun je met het vocht en al in een afgesloten bakje bewaren. Vul het bakje bij met wat extra water en wat zout. Als de kaas goed onder water staat, kun je ‘m wat langer bewaren. De kwaliteit gaat wel snel achteruit, dus bewaar de mozzarella niet langer dan twee of drie dagen.

Hoelang kun je mozzarella bewaren na openen?

Volgens sommige verpakkingen moet je de mozzarella binnen 24 uur consumeren, maar meestal kan dat wel wat langer als je een bakje met deksel gebruikt.

Lees ook: dit zijn gezonde vetten

Mozzarella Snijden
Mozzarella Snijden

Hoelang blijft mozzarella goed in de koelkast?

Volgens het voedingscentrum kun je mozzarella vier dagen in de koelkast bewaren. Maar onze ervaring is dat mozzarella zo lekker is, dat je die vaak al eerder hebt opgegeten. Wel goed om te onthouden dat je uitgedroogde mozzarella niet meer eet.

Recept: Geroosterde aubergine met buffelmozzarella en granaatappeldressing

Aubergin en Mozzarella Recept manon daelmans

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote aubergines, in plakjes gesneden
  • 250 g buffelmozzarella, in plakjes gesneden
  • 1 granaatappel, zaden verwijderd
  • Een handvol verse muntblaadjes, fijngehakt
  • Een handvol verse basilicumblaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg de plakjes aubergine op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de aubergines in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 20-25 minuten.
  3. Terwijl de aubergines roosteren, maak je de dressing. Meng in een kom de balsamicoazijn, olijfolie, gehakte munt en basilicum. Voeg zout en peper toe naar smaak.
  4. Haal de geroosterde aubergines uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  5. Schik de plakjes buffelmozzarella en geroosterde aubergines op een serveerschaal.
  6. Besprenkel de dressing over de mozzarella en aubergines. Strooi de granaatappelzaden over het geheel.
  7. Serveer de salade direct en geniet van de heerlijke combinatie van geroosterde aubergine, romige buffelmozzarella en de granaatappeldressing.

Lees ook: de 3 beste manieren om verse gember te bewaren

Tip van de redactie

Het boek Simpel & puur is bedoeld voor mensen met een voedselintolerantie of -allergie, én voor elke levensgenieter die dankzij dit voedingspatroon lekkerder in zijn of haar vel komt te zitten. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST EN RECEPT: MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé