Zelf Groentesoep Maken

Zelf groentesoep maken, zo doe je dat

Bijna de helft van de mensen gooit wekelijks groenten weg. De groente ligt in de koelkast en belandt uiteindelijk in de prullenbak. Zonde, want je kan er ook deze makkelijke vegetarische groentesoep van maken.

Groentes Waarvan Je Groentesoep Kan Maken Sante vegetarisch
Groentes waarvan je makkelijk groentesoep kan maken

Wat zijn goede soepgroenten?

Lees ook: winterrecept salade van linzen en pompoen

Goede soepgroentes zijn vaak ook de groentes die het vaakst worden weggegooid. Zoals wortel. ui en aardappel. Doe daar nog wat broccoli, selderij, knoflook en wat verse kruiden bij, met een zelfgemaakte bouillon en je hebt met deze ingrediënten een heerlijke vegetarische gezonde soep.

Groenten die het vaakst worden weggegooid


1.    Aardappel (42,7%)
2.    Sla (35,1%)
3.    Bloemkool (23,9%)
4.    Komkommer (18,3%)
5.    Broccoli (14,6%)
6.    Boontjes (14,2%)
7.    Spinazie (12,6%)
8.    Andijvie (10,9)
9.    Uien (10,4%)
10.   Wortel (9%)

Lees ook: makkelijk recept romige avocadosoep

Hoe krijg je meer smaak aan groentesoep?

Je krijgt meer smaak aan je groentesoep als je zelf een bouillon maakt. Dat doe je heel eenvoudig door in wat olie verse kruiden en wat groente aan te bakken, een scheutje witte wijn erbij, flink wat ui, knoflook, wat hele peperkorrels en dan met anderhalve liter water een paar uur op heel laag vuur laten borrelen. Een bouillonblokje is sneller, maar zelfgemaalte bouillon geeft meer smaak aan je soep.

Lees ook: wat eten we vandaag? Bloemkoolsoep met bacon

Recept: zelf groentesoep maken

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, in plakjes gesneden
  • 2 middelgrote aardappelen, in blokjes gesneden
  • 200 gram sperziebonen, in stukjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano (vers is nog lekkerder)
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie of basilicum voor garnering (optioneel)
Zelf Bouillon Maken Voor Soep manon sikkel in de soep vegetarisch sante
Zelf bouillon maken voor soep

Instructies:

  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte uien toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn, gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook toe en bak nog een minuut mee.
  2. Voeg de plakjes wortel, blokjes aardappel en stukjes sperziebonen toe aan de pan. Bak alles kort aan gedurende 2-3 minuten.
  3. Giet de groentebouillon en de tomatenblokjes in de pan. Voeg ook de gedroogde tijm en oregano toe. Breng het geheel aan de kook.
  4. Zodra de soep kookt, zet je het vuur lager en laat je de soep sudderen op laag vuur voor ongeveer 20-25 minuten, of tot de groenten zacht zijn.
  5. Proef de soep en voeg naar smaak zout en peper toe. Proeven is de essentie van goede soep maken!
  6. Serveer de vegetarische groentesoep warm, eventueel gegarneerd met verse peterselie of basilicum.

Je kunt dit recept naar wens aanpassen door andere groenten toe te voegen, zoals selderij, paprika of erwten, afhankelijk van jouw voorkeur en beschikbare ingrediënten.

Tip van de redactie

Karin Luiten wil mensen lekker laten eten zónder pakjes en zakjes. Wereldgerechten, we zijn er allemaal dol op. Waarom altijd aardappels-groente- vlees als je ook de ene avond Spaans kunt eten, de volgende Mexicaans en de dag daarna Chinees? Met haar nieuwste kookboek Wereldgerechten reis je in 115 recepten de wereld rond. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST/ RECEPT MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Karin Luiten