Close Up Of Woman Cooking In Kitchen Using A Pan

Tips om je pannen langer mee te laten gaan

Iedereen houdt van lekker eten. En bijna iedereen houdt van tips om je keukengerei wat langer mee te laten gaan. Benieuwd hoe jij je RVS, Teflon en gietijzeren beauty’s het beste kunt onderhouden? Lees vooral even verder.

Of je nu een echte keukenprinses bent, of liever vijfmaal per week iets laat bezorgen: pannen hebben we allemaal in huis. Dan kun je ze ook maar beter zo goed mogelijk onderhouden. Gelukkig is dat helemaal niet zo lastig.

Lees ook: ‘Zo houd je je badkleding mooi

RVS

De allemansvriend. Bijna niet kapot te krijgen. Mag in de vaatwasser. Of geschrobd worden met een schuursponsje. En ook een avondje (of nachtje) laten staan na een etentje bij jou thuis is geen probleem, van de volgende ochtend schoonmaken wordt-ie even blij. Een RVS-pan is your friend for life!

Teflon

Eigenlijk een merknaam, ooit gedeponeerd door een bekende pannenmaker. Het betreft de anti-aanbaklaag, zoals je die veel tegenkomt in koekenpannen, maar ook wel in braadpannen. Een pan van of met dit materiaal heeft net wat meer aandacht nodig. Sowieso is het verstandig krassen (lees: even met een vork of mes je vleesje of pannenkoek omdraaien) te voorkomen, dit tast de anti-aanbaklaag aan. De meeste van deze pannen kunnen tegenwoordig gewoon in de vaatwasser, maar als je ‘m liever met de hand poetst voor de zekerheid, is daar niets mis mee. Gebruik alleen géén schuursponsje. Bonustip: om de pan eens in de zoveel tijd super-clean te krijgen, kun je een klein beetje azijn opwarmen in de pan. Daarna blinkt-ie weer als nooit tevoren.

Gietijzer

Net als z’n buddy RVS een rotsvaste knapperd. Pannen van gietijzer kunnen echt een leven lang meegaan. Niet verrassend dus, dat je oma er ook nog mee kookt(e), of dat je de pannen weleens spot bij een Kringloopwinkel: bijna niet kapot te krijgen. De gietijzeren pan wordt het liefst met de hand afgewassen. En zorg dat je de pan na het koken/braden/bakken eerst een beetje laat afkoelen, voordat je ‘m afspoelt onder koud of lauw water. Daar teert-ie beter op. Er zijn die-hards die hun gietijzeren pannen invetten na het afwassen. Dan ben je wel héél toegewijd hoor.

Aardewerk

Ovenschotels bijvoorbeeld. Kunnen doorgaans zowel in de vaatwasser als met de hand worden gewassen. Dus het is maar net wat je zelf het fijnst vindt. Even laten weken is ook geen probleem. Enige punt van aandacht: aardewerk is natuurlijk redelijk breekbaar. Dus met een klein stootje tegen de rand van het aanrecht of het hard neerzetten in de oven, heb je algauw een breukje te pakken. Vervang je ovenschotel als dat gebeurt, niemand zit te wachten op stukjes gruis in zijn maaltijd. Of een gloeiende maaltijd die er à la een lavastroom uitsijpelt door de cracks van de schotel heen.

Bron: knivesandtools

Tip van de redactie

Panasonic broodbakmachine
Ast 1249241 1.jpg.pub .crop .pc .thumb .640.1200 1
Bestel hier

Gerelateerde artikelen