Placeholder

Eerste zero waste lifestylestore van Nederland opent deuren in Amersfoort

Bij SMIR, wat staat voor ‘sustainable, minimalistic, inspirational, reusable’, draait alles om de zero waste gedachte. De lifestylestore opent deze maand haar deuren!

 

In de winkel vind je mooie duurzame producten en inspirerende artikelen zonder plastic. De bedenkers van de winkel, Nicky en Jessie Kroon, leven sinds 2014 ‘zero waste’ en willen laten zien hoe leuk en stijlvol een duurzaam leven kan zijn.

“We moeten echt af van het geitenwollensokkenimago dat soms nog aan duurzaam leven kleeft.”

Plasticvrije lifestylewinkel

Na het uitbrengen van hun eerste boek, Het Zero Waste Project, willen de zussen Nicky en Jessie Kroon de zero waste gedachte nog verder verspreiden. Daarom hebben zij een fysieke plek in het midden van het land opgericht: SMIR.

In het pand vind je een winkel met diverse lifestyleproducten en een hub voor workshops en trainingen. Van bamboe tandenborstels, tot duurzame onderbroeken en van shampoo in bulk (neem je eigen verpakking mee), tot eerlijke geurkaars. “Met SMIR willen we laten zien hoe leuk, mooi en gemakkelijk duurzaamheid eigenlijk kan zijn”, aldus Jessie (25). “We moeten echt af van het geitenwollensokkenimago dat soms nog aan duurzaam leven kleeft. Bovendien merkten we dat er veel vragen zijn over het gebruik en de ervaring met bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld een herbruikbaar scheermes. Nu kunnen we mensen dit zelf laten ervaren en face-to-face uitleggen”.

Eerste lifestyleshop van Nederland

Het assortiment is bewust uitgebreider dan producten voor in de badkamer en keuken. “We willen ook dat je hier terechtkunt voor een verantwoord cadeautje. Door een breed aanbod proberen we ook júíst de mensen die niet met duurzaamheid bezig zijn naar binnen te trekken. Op die manier kunnen we bewustwording en gedragsverandering bij een grotere groep realiseren”. Ook is er bewust geen voedsel in de winkel te vinden “Daarvoor blijven mensen het liefst dicht bij huis. Gelukkig zien we dat (biologische) supermarkten en toko’s hun aanbod onverpakt eten al verbreden. Een fysieke plek voor de overige producten is er echter nog niet”. Lees hier hoe je een duurzame badkamerroutine ontwikkelt.

Inspiratiehub en workshopruimte

SMIR is een combinatie van een winkel en flexibele workshop- en lezingruimte. “We willen meer doen dan alleen producten aanbieden”, aldus Nicky (28). “In de hub gaan we ook praktische trainingen geven over duurzaamheid en het milieu, en organiseren we workshops die te maken hebben met een bewuste lifestyle. Daarnaast werken we met zoveel mogelijk lokale en nationale organisaties samen die zich inzetten voor het klimaat”.

Circulaire gedachte tot in de puntjes

Bij de verbouwing van het pand en het samenstellen van het assortiment is continu rekening gehouden met zero waste. De vloer bestaat uit circulaire B-keuze tapijttegels van het duurzame merk Interface, de verf op de muren van Fairf bevat geen chemische bindmiddelen en het wandrek aan de wand is bijvoorbeeld gemaakt van een oud hekwerk dat is opgepimpt in een sociale werkplaats. Jessie: “Bovendien is bijna al het meubilair tweedehands. We hebben maanden gezocht naar de juiste items op Marktplaats en in Kringloopwinkels”.

Lees ook: Zero Waste boodschappen doen

De SMIR-criteria

Bij alle producten vind je een transparante uitleg over de herkomst en productie. “We kiezen alle merken en producten op basis van de tien criteria die we hebben vastgesteld. Dat we daar ook zo open en transparant over zijn – ook als het nog niet helemaal goed is – is uniek”, vertelt Nicky.

De tien criteria van SMIR

  1. Een herbruikbaar alternatief voor een wegwerpproduct
  2. 100% zonder plastic
  3. Gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare materialen
  4. Duurzame productie. Vrij van schadelijke stoffen en chemische bewerkingen (ook in productie)
  5. Biologisch
  6. Onverpakt
  7. Verantwoorde verpakking. Een verpakking die hergebruikt, gerecycled, herbruikbaar, recyclebaar en/of afbreekbaar is
  8. Geproduceerd in Europa
  9. Geproduceerd in Nederland
  10. Plasticvrij door ons ingekocht

Officiële opening

Op 22 april is de officiële opening van SMIR, aan de Mooierstraat 19 in Amersfoort. Het assortiment en aanbod van workshops en trainingen zal de komende maanden worden uitgebreid. Meer informatie is te vinden op de officiële website, en op Instagram.

Lees meer over de Zero Waste lifestyle van Jesse en Nicky op pagina 16 en 42 in de Santé van maart.