zero waste boodschappen

Zero Waste boodschappen doen

Simone heeft een zero waste leefstijl. Ze probeert milieubewuster en duurzamer te leven. Deze week geeft ze tips over boodschappen doen met eigen tasjes en zakjes.

Boodschappen doen op de markt

Het is zaterdagochtend. Ik moet boodschappen doen want ik heb nauwelijks groenten meer in huis, nog drie aardappels. Op zaterdag is er altijd een markt in de buurt, dus kies ik er regelmatig voor om daar mijn boodschappen te doen. Achter de deur heb ik een tas waar ik mijn herbruikbare zakjes in bewaar. Ik stop een herbruikbare linnen tas in het grote vak voor als de tas zelf te weinig ruimte biedt en neem een losgehaakt tasje mee voor sinaasappels.

Op de markt is het redelijk druk, het is mooi weer en rond een uur of twaalf. Inmiddels heb ik een route in mijn hoofd zitten die ik afleg als ik naar de markt ga. Bij een fruitkraam koop ik sinaasappels. De man komt aanlopen met een plastic zakje en ik vraag hem of ik ze in plaats van in het plastic zakje in mijn eigen tasje mag meenemen. Een vrouw komt van de andere kant van de kraam aanlopen: ‘Dat zouden meer mensen moeten doen,’ zegt ze.

Lees ook: Simone vertelt meer over haar zero waste lifestyle

Verpakkingsvrij boodschappen doen

Ik ga door naar de broodkraam, aardappelkraam, en twee groentekramen om de rest van mijn boodschappen te verzamelen. Thuis pak ik mijn tassen uit en berg ik mijn boodschappen op. De herbruikbare tasjes gaan terug in mijn tas achter de deur. Mijn boodschappen hebben niet gezorgd voor verpakkingsmateriaal en ander afval.

Dit is ongeveer hoe het er voor mij uitziet als ik boodschappen doe voor groenten en fruit. In het begin had ik het er wel moeilijk mee om aan te geven dat ik graag mijn boodschappen in mijn eigen zakjes mee wilde nemen, maar inmiddels is het routine geworden. De angst die ik had toen ik begon met Zero Waste als het aankwam op boodschappen doen, lag er voor mij in dat ik bang was dat mensen me raar aan zouden kijken, misschien zouden weigeren om mijn boodschappen in mijn eigen zakjes of bakjes te doen, of dat het in een supermarkt problemen zou opleveren bij de kassa. Na meer dan een jaar mijn eigen zakjes en bakjes gebruiken, kan ik zeggen dat deze angst zwaar onterecht was.

Het was even wennen

Toch is het best een omslag om je eigen spullen mee te nemen om je groenten, fruit, brood, misschien zelfs kaas en vlees in te laten doen op de markt of in de supermarkt. Het is zo makkelijk dat je het plastic tasje aanneemt op de markt of in de supermarkt een plastic tasje pakt om je eten in te doen dat het onwennig en vreemd voelt dit opeens niet meer te doen. Toch is het zeker de moeite waard om het uit te proberen.

Niet alleen scheelt het enorm voor het milieu, maar voor jezelf kan het ook een stuk prettiger zijn als je met minder verpakkingsmateriaal van je eten te maken hebt. Zo kun je als je los wortels koopt op de markt zelf een bos uitzoeken die jij er goed uit vindt zien, terwijl je in de winkel wortels in een zak niet heel goed kunt beoordelen voor je hem in je mandje legt.

Ook hoef je niet onnodig eten weg te gooien omdat je bijvoorbeeld een zak aardappels koopt, maar er niet zo veel eet. Als je los aardappels koopt kun je er precies zoveel pakken als je denkt nodig te hebben. En ik vind het toch ook wel fijn dat ik niet meer zo vaak naar de container hoef te lopen om een vuilniszak weg te gooien.

Zo doe je verpakkingsvrij boodschappen

Hoe kun je het jezelf nou makkelijker maken om met je eigen verpakkingen boodschappen te doen? Daar geef ik je graag wat tips voor:

  • Op de markt, bij je lokale bakker of groentezaak is het misschien iets laagdrempeliger om je eigen verpakkingen te gebruiken dan in de supermarkt. Als je bang bent voor rare blikken of commentaar zijn dit misschien goede plekken om eens uit te proberen hoe er wordt gereageerd op je eigen verpakkingen.
  • Doe boodschappen samen met iemand die ook eigen verpakkingen meebrengt. Samen voelt het vaak al een stuk normaler om zo boodschappen te doen.
  • Wees beleefd tegen de mensen in de winkel of achter de marktkraam. Vraag netjes of ze misschien je boodschappen in jou eigen tasje of bakje willen doen. Meestal wordt er niet moeilijk over gedaan.
  • Zorg dat je altijd een paar tasjes in de tas hebt zitten die je bij je hebt, of in de auto, als je dan een keer onverwacht wat boodschappen doet, ben je voorbereid.
  • Zorg dat je een vaste plek hebt waar je je zakjes en bakjes bewaart, zodat je ze makkelijk kunt pakken als je boodschappen gaat doen en niet eerst hoeft te zoeken.

Niet gek, maar goed voor het milieu

Al snel voelt het waarschijnlijk als de normaalste zaak van de wereld om je eigen verpakkingen mee te nemen als je boodschappen gaat doen. En dat is het ook. Het is eigenlijk een stuk logischer dat je zelf een zak meeneemt voor je brood en een bakje voor je olijven dan dat deze in een plastic verpakking zitten die zodra het eten op is word weggegooid. En doordat steeds meer mensen dit beginnen in te zien en hun eigen verpakkingen meenemen word het in winkels en op markten ook steeds normaler gevonden.

Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Volg me dan op Instagram, en Facebook en op mijn persoonlijke blog De groene zoektocht.

Tip van de redactie

FLOW zerowaste biologische shampoo bar
Flowshampoobar
Shop

Gerelateerde artikelen