Reusable Bag 2100x1440

11 praktische tips om minder plastic te gebruiken

Wil je wat vriendelijker zijn voor de planeet en minder plastic gebruiken, maar weet je niet waar te beginnen? Met deze tips leer je de basics van plasticvrij leven.

Zonder dat we het beseffen gebruiken we dagelijks heel wat wegwerpplastic: op het werk, onderweg en thuis. Het is noodzakelijk dat we met zijn allen drastisch het gebruik van wegwerpplastic moeten terugdringen. Niet omdat het ‘eco chic’ is maar omdat het echt nodig is voor de natuur.

Dit kun je doen om minder plastic te gebruiken:

1. Gebruik herbruikbare tasjes

Zorg dat je een aantal herbruikbare tassen in huis hebt. Handig voor je boodschappen of als je een keer wat spullen mee moet nemen. Er zijn kleine opvouwbare tasjes, die je makkelijk in je handtas kunt stoppen.

2. Neem zelf zakjes mee

Groenten en fruit hoef je in de supermarkt niet altijd in een plastic zakje te doen, vaak kan en mag het ook los. Gaat je voorkeur uit naar een zakje? Dan kun je investeren in een aantal herbruikbare zakjes. Ze zijn ook handig om plastic zakjes in huis te vervangen.

3. Neem je eigen drinken of fles mee

Neem een herbruikbare waterfles mee. Drink je onderweg graag koffie? Neem je eigen thermosfles mee. In een restaurant kun je vragen om kraanwater.

4. Probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken dat maar één keer gebruikt wordt

Denk aan plastic bekertjes, rietjes, roerstaafjes, ballonnen en wattenstaafjes. Meestal zijn er alternatieven te vinden: een rietje van bamboe, houten roerstaafjes en kartonnen wattenstaafjes bijvoorbeeld. In plaats van vershoudfolie kun je bee’s wraps gebruiken. Een andere optie om schaaltjes in de koelkast af te dekken, is om er een bord of schaaltje overheen te zetten. Klik hier.

5. Recycle en herbruik plastic

Probeer als het mogelijk is je afval te scheiden en plastic te recyclen. Een nog betere optie: plastic zakjes en bakjes opnieuw gebruiken, bijvoorbeeld om eten in in te vriezen.

6. Denk ook aan je beautyproducten

Koop niet steeds een nieuw plastic pompje met handzeep, maar vul je oude verpakking met een navulling. Je douchegel kun je vervangen door een blok zeep en bij Lush heb je superveel keuze uit producten zonder plastic verpakking. In sommige beautyproducten zitten micro beads, het is beter voor het milieu om deze producten niet te gebruiken.

7. Spoel het plastic van je tampon niet door het toilet

Zo belandt het in ieder geval niet in het water. Of investeer in een herbruikbare menstruatiecup.

8. Terug naar de broodtrommel

Neem je lunch en tussendoortjes mee in een broodtrommel om plastic zakjes en verpakkingen te besparen.

9. Maak je eigen bruiswater

Het bespaart een hoop gesjouw en een veel plastic wegwerpflessen: met een SodaStream maak je met kraanwater je eigen bruiswater. Je kunt zelfs een smaakje toevoegen om je eigen frisdrank te maken. Gebruik het apparaat wel in combinatie met een herbruikbare (SodaStream-)fles; hiermee worden namelijk 2.800 plastic wegwerpflesjes bespaard.

10. Maak zelf schoonmaakmiddel

Het past goed in een duurzame leefstijl en in de loop van de tijd scheelt het een heleboel flessen plastic. Online kun je verschillende recepten vinden om schoonmaakmiddel te maken, bijvoorbeeld met baking soda.

11. Let op wat je koopt in de winkel

Kies als dat lukt voor producten zonder plastic verpakking. Producten die je veel gebruikt en die wel in plastic verpakt zijn, kun je in grootverpakkingen kopen, denk bijvoorbeeld aan pasta of verzorgingsproducten.

Gerelateerde artikelen