Willicroft 1200 X 674 (1)

Recept: plantaardige en gut friendly tosti met kimchi

Zin in comfort food dat plantaardig én gezond is? Deze vegan, gut friendly variant op de klassieke tosti wil je proberen.

De tijden dat een tosti bestond uit twee sneetjes wit met ham en kaas zijn allang voorbij. Ook als je vegan bent en een gezond tussendoortje zoekt, kun je met deze feel good snack alle kanten op. Grenzen wat betreft beleg en broodsoort zijn er eigenlijk niet, maar er is wel één gouden tosti-regel: hij moet knisperen, kraken en smelten in de mond.

Knisperend goudbruine tosti

Dat bereik je door de buitenkant van je tosti vóór het bakken even in te smeren met olie, boter, margarine of (ja, echt) mayonaise. De binnenkant is net zo belangrijk: je wilt dat de vulling rondom lekker krokant bakt en van binnen zacht is. Daarvoor kun je kaas nemen of een plantaardig alternatief.

Lees ook: bloemkoolsoep met bacon en tijm

Volgens de tostiwet

Wij gebruikten in dit recept Young Dutch van Willicroft, dat gemaakt is van onder andere witte bonen en aardappelzetmeel. Om te checken of dit vegan product voldoet aan de tostiwetten (knisperen, kraken, smelten, weet je nog?) hebben we er eerst een ‘kaaskrokantje’ van proberen te bakken in de grillpan. Oftewel: de Young Dutch in een hete pan gestrooid, laten smelten en vervolgens laten afkoelen. De uitkomst is een dikke tien qua zilte smaak, gouden gloed en krokante textuur. Eenmaal op een tosti staat Young Dutch in zijn eigen recht, met een zachte, ietwat melige structuur en een milde smaak.

Goed voor je darmen

Om de tosti pit en een gut friendly touch te geven, gebruikten we kimchi. Deze Koreaanse gefermenteerde groente is geweldig voor je darmen, doordat het rijk is aan probiotica en dus aan goede bacteriën die je darmen (en daarmee de rest van je gezondheid) een oppepper geven. Je kunt kimchi bij de toko kopen of zelf aan het fermenteren slaan. Dat laatste is oersimpel en goedkoop. Je kunt er perfect restjes mee wegwerken en gefermenteerde groenten en fruit zijn lang houdbaar in de koelkast.

Recept: plantaardige en gut friendly tosti met kimchi

Ingrediënten

125 gr Willicroft Young Dutch (te krijgen bij o.a. AH en Jumbo) of een ander plantaardig alternatief voor (smelt)kaas

250 gr kimchi

2 plakken (glutenvrij) brood

Olijfolie


Instructies: 

1. Snijd twee sneeën brood af en besprenkel deze met olijfolie.

2. Verwarm een grillpan of een tosti-ijzer.

3. Bedek één sneetje brood royaal met de plantaardige ‘kaas’ (wij gebruikten Young Dutch van Willicroft) en kimchi en leg de tweede erbovenop.

4. Grill de tosti op middelhoog vuur tot deze goudbruin is en de plantaardige ‘kaas’ gesmolten is.

Tip van de redactie

Wat krijg je als ‘n Italiaanse trouwt met een Curaçaoënaar? In ieder geval héél veel lekker eten! In Soulfood & Spaghetti nemen Linda en Jurino je in 150 nieuwe recepten mee op reis door deze eigen keuken. Van geheime familierecepten tot moderne fusion cooking en natuurlijk heel veel lekkere Soul Food gerechten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Jurino Ignacio, Linda Terrizzi